Mejla

Anders Lindberg

Nu får M:s fulspel om Strandhäll vara slut

Kristersson har lovat fälla regeringen vid varje tillfälle, i dag testade han gränsen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så föll Moderaternas försök till misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll i Sveriges riksdag. Det var politiskt spel när det är som sämst.

Vill man vara elak skulle man kunna jämföra attacken på Strandhäll med en klassisk desinformationskampanj. En massa osanningar och påståenden har kombinerats med retoriken ”ingen rök utan eld”.

Kvar står människor rådvilla. Några verkliga fakta presenterar inte Moderaterna, den gransking Konstitutionsutskottet arbetar med är klar först om några dagar. Kampanjen syftar istället till att skapa osäkerhet och en känsla av att man inte kan veta vad som är sant.

Men det kan man.

Att Ann-Marie Begler flyttades som generaldirektör eftersom hon misslyckades med uppdraget att samordna sin myndighet med arbetsförmedlingen, sjukvården, socialtjänsten och arbetsgivarna. Människor föll mellan stolarna och for illa. Detta fick Begler stenhård kritik för utan att läget förbättrades.

Spaltmeter har skrivits om enskilda som drabbats av politiken. Och den bristande samordningen var inte, som borgerliga opinionsbildare nu påstår, regeringens politik. Tvärtom, Annika Strandhäll var extremt tydlig med att detta måste åtgärdas.

När regeringen, efter nästan ett år av diskussion och flera formella regeringsuppdrag till Försäkringskassan, slutligen flyttade Ann-Marie Begler trodde nog de flesta att frågan var utagerad.

Men icke.

Sedan maj 2018 har det pågått en kampanj för att på olika sätt kasta dimridåer över vad som hände. Flera opolitiska tjänstemän och tidigare moderata politiker i Ann-Marie Beglers närhet har försökt hävda att avpolletteringen var ett ”valtaktiskt spel”. Några belägg för detta har inte presenterats, istället har samma påståenden upprepats i brev efter brev från gruppen.

I riksdagsdebatten haglade anklagelserna från SD, M och KD men kärnfrågan är fortfarande densamma. Fanns det, eller fanns det inte, ”objektivt godtagbara skäl” att flytta på Ann-Marie Begler?

Svaret är tveklöst ja. Försäkringskassan misslyckades under hennes ledning på en helt avgörande punkt. Att regeringen inte längre hade förtroende för henne var knappast förvånande.

Men retoriken har flippat helt. I Dagens nyheter jämförs Annika Strandhäll i dag på ledarplats med utvecklingen i Ungern och Polen. Även Ulf Kristersson antydde samma sak i debatten.

Men att generaldirektörer flyttas när de inte klarar uppdraget är inget nytt. Det har flera gånger skett på betydligt svagare grund än i Försäkringskassan - en av landets mest impopulära myndigheter.

I dagens riksdagsdebatt blev det övertydligt att detta inte handlar om Ann-Marie Begler. Det handlar inte om Försäkringskassan eller socialförsäkringssystemet.

Dagens misstroendeomröstning handlar om att Ulf Kristersson lovat att ta varje tillfälle att avsätta regeringen och lägga krokben för Stefan Löfven så fort han kan.

Den dag han lyckas blir han själv statsminister. Detta är naturligtvis det verkliga motivet.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Strandhälls kritiker är politiska skojare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ann-Marie Begler

Annika Strandhäll

Sjukförsäkringen

Ulf Kristersson

Stefan Löfven

Moderaterna