Mejla

Pernilla Ericson

Faktaförnekare utsätter sina barn för livsfara

Vaccinmotstånd – WHO utlyser nödläge

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Viktig vaccinering.
Viktig vaccinering.

LEDARE

De stora bokhandelssajterna slutar nu sälja en barnbok. Detta efter ett flitigt delat nätupprop, som startades av en mamma i Ålberga. Vad är det då för bok som rensas bort från hyllorna?

Den beskrivs ge barn bättre hälsa “på naturlig väg”. Författaren Stefan Whildes budskap är att mässling, röda hund och vattkoppor förr gjorde barn “starkare och större”. Som ersättning för vaccin kan man ge barnet kokosolja, vitaminer och fett, påstår han. Whildes märkliga kroppslära uppmärksammas av tidningen ETC, men självklart skulle man kunna bortse från en obskyr barnbok. Om det inte vore så att vaccinmotståndet är fullkomligt livsfarligt.

Författaren har skapat en facebookgrupp för sina idéer, som där hyllas med omdömen som “En jätteviktig bok som bör spridas”. Inget står om att sjukdomar som mässling också spelade in i den höga barnadödlighet som Sverige förut hade. Att mässling än i dag skördar hundratusentals människoliv.

WHO har utlyst nödläge

Det är på allvar. Europa har hamnat i underläge i kampen mot mässlingen och nu sker ett dramatiskt uppsving av fall. Världshälsoorganisationen (WHO) har utlyst nödläge, rapporterade Svenska Dagbladet i veckan. Omkring 90 000 barn och vuxna i Europa smittades av mässling under första halvåret 2019.
– Europa håller absolut på att backa bakåt. Vi är på fel väg. Det är extremt oroande och särskilt hotfullt för många barn och unga, säger Kate O'Brian, chef för vaccinavdelningen på WHO.
Redan nu har fjolårets totala antal smittade – drygt 84 000 – alltså passerats med råge. 72 personer avled av sjukdomen i Europa 2018.
Det finns flera skäl till ökningen i Europa. Hos utlandsfödda varierar vaccinskyddet, men flyktingströmmarna har inte lett till något större utbrott av smittsamma sjukdomar. Ett annat skäl sticker ut – desinformation om vaccin.

En liten men växande grupp sprider rykten om att det finns samband mellan vaccinet och risk för autism hos barn. Mässlingen påstås rent av stärka drabbade barn. Det är precis tvärtom. Sjukdomen kan ge lunginflammation och hjärninflammation. Den är i värsta fall dödlig, och kan ge handikapp för livet.

Värst drabbat i Europa

Ukraina är värst drabbat i Europa, med 54 000 mässlingsfall och 18 dödsfall under årets sex första månader. I Grekland, Storbritannien, Tjeckien och Albanien är sjukdomen återintroducerad, efter att ha betraktats som utdöd.
Självklart handlar vaccinmotståndet i sociala medier i grunden om att föräldrar oroar sig och vill sina barn väl. Men de ställer sig absurt nog på samma sida som några av världens värsta terrorister. Talibanerna i Afghanistan och Boko Haram i Nigeria motarbetar vaccination med brutalt våld.

I så väl Afrika som USA sker stora utbrott av mässling. Vaccinmotstånd splittrar familjer. I Ohio trotsade tonårspojken Ethan Lindenberger sina föräldrar och valde att vaccinera sig, i ett uppmärksammat fall.
En sak är klar: faktaförnekare utsätter sina barn för en enorm risk. I Tyskland kan man rentav komma att bötfälla föräldrar som inte vaccinerar sina barn. Sverige måste aktivt mota aggressiv desinformation.

Världen brottas redan med våldsamma konflikter och en eskalerande klimatkris. Nu måste vi lägga faktaresistens på listan av de största hoten.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Förslaget: Bötfäll föräldrar som inte vaccinerar sina barn

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

vaccinmotståndare

Mässling

Europa

WHO

Sverige

Sociala medier

Barn & unga