Mejla

Jonna Sima

Populister pratar strunt om Sverige

Polska politiker sprider Trumps skräckbild

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump med Polens president Andrzej Duda i Warszawa 2018.
Donald Trump med Polens president Andrzej Duda i Warszawa 2018.

LEDARE

Att använda Sverige som skräckexempel har blivit omåttligt populärt bland auktoritära och högerpopulistiska partier runt om i västvärlden. Donald Trump har gjort det i sitt famösa "last night in Sweden"-uttalande, efter att i sedvanlig ordning kollat på favoritkanalen Fox News som sänt ett gravt vinklat inslag om det svenska flyktingmottagandet.

Fremskrittspartiets slugger Sylvi Listhaug gjorde ett uppmärksammat besök i Rinkeby mitt under den senaste norska valrörelsen. Syftet var att belägga hennes tes; att Sveriges flyktingmottagande har varit katastrofalt.
Nu är det Polens tur. Som av en händelse är de också på väg in i en valrörelse.
I måndags gick den polska EU-ledamoten Beata Mazurek till attack mot Sverige.

Beata Mazurek.

Mazurek, som tidigare var talesperson för det polska nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, hävdar att invandringen har fått svenskar att fly till Polen. "Mord, ökad brottslighet, våldtäkt, rädsla och shariazoner. Detta är konsekvenserna av multikulturalism och öppna dörrar för invandrare”, twittrar hon.

Liknar Trump och Listhaug

Uppgifterna har Mazurek hittat i en artikel från den polska nationalistiska tidningen Nasz Dannik, som hävdar att svenskar "söker asyl" i Polen på grund av invandringen. I artikeln påstås det att nästan 80 städer "praktiskt taget" kontrolleras av islamister och styrs av sharialagar.
Men liksom Mazureks politiska meningsfränder Trump och Listhaug förhåller hon sig lättsinnigt till fakta.
Enligt Statistiska Centralbyrån utvandrade 1 815 personer från Sverige till Polen förra året, 1 377 av dem var återvändare som är födda i landet. Enligt svenska ambassaden i Warszawa känner man inte till ett enda fall av asylsökande från Sverige.

Uppgifter gripna ur luften

Justitieminister Morgan Johansson (S) har bemött Beata Mazureks utspel på Twitter med att konstatera att hennes uttalande är gripet ur luften. Bara 2017-18 utvandrade mer än 8 000 polacker till Sverige. Sammanlagt finns cirka 92 800 personer här som är födda i Polen.
– Parlamentsledamoten borde således snarare fråga sig varför så många polacker flyr Polen, konstaterar Johansson i Aftonbladet.
Man kan bara hålla med. Det kan ju vara så att polackerna inte är odelat positiva till att bo i ett land där det ledande partiet avvecklar pressfriheten och rättväsendets oberoende.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Säpo varnar för högerextrema ensamvargar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Polen

Nationalism

Högerpopulism

Extremhögern

Sylvi Listhaug

Donald Trump

Morgan Johansson