Mejla

Pernilla Ericson

Så rycktes mattan undan för Epstein

Mäktiga män mörklade övergrepp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

“Ett ord kan trigga mig. För mig är det ordet 'oskuldsfull', för han kallade mig 'oskuldsfull' i det där rummet och jag minns vad han gjorde mot mig i det där rummet.”
Orden är Jen-Lisa Jones, som var 14 år när hon först träffade Jeffrey Epstein. För Miami Herald berättar hon om de själsliga ärr som mötet med Epstein lämnat. Men mannen som Lisa-Jen anklagar är död.
Historien om trafficking-åtalade finansmiljardären Jeffrey Epstein är berättelsen om en man som hjälpts framåt av andra rika män. Han hoppade av universitetsutbildningen, fick jobb som mattelärare på en prestigeutbildning. Fick sparken för att han inte höll måttet, men kunde trots det vandra vidare till nya uppdrag som “expert på skatteplanering”. Blev bästis med underklädesföretaget Victoria Secrets ägare, valsade uppåt. Samlade på oklara vägar ihop till en enorm förmögenhet. Skröt öppet om sin mäktiga bekantskapskrets, som politikern Bill Clinton och fastighetsmogulen Donald Trump. För en porträttartikel i New York Magazine 2002 berättade Donald Trump att han känt Jeffrey Epstein i 15 år och beskrev honom som en “förträfflig kille”. Trump tillade “Det sägs att han gillar vackra kvinnor lika mycket som jag gör, många av dem är yngre”.

”Valde flickor ingen skulle lyssna på”

Män, män, män, i en värld där unga kvinnors kroppar är utsmycknad och handelsvaror. Jeffrey Epstein anklagas för att ha utnyttjat unga flickor sexuellt, i vad som beskrivs som en omfattande traffickingverksamhet.

Flickorna bokades inledningsvis för att ge Epstein massage. På plats uppges Epstein ha runkat, tafsat på flickorna och ibland våldtagit dem. Offren uppges ha utvalts systematiskt. Fattiga, inte sällan hemlösa, tonåringar. Som sedan uppmanades att rekrytera nya flickor. Omfattningen av verksamheten ska ha vuxit. Flickorna beordrades att ha sex med män i Epsteins nätverk.

“Han valde flickor som han antog att ingen skulle lyssna på och han hade rätt”, säger Courtney Wild, som mötte Epstein när hon var 14 år, till Miami Herald. Hon förmedlade enligt egen utsago flickor åt Epstein fram till att hon fyllde 21 år. Direktivet från Epstein var, enligt Wild, ju yngre desto bättre.
I USA:s korrupta rättssystem kan rika förövare glida under radarn. 2005 anmälde en kvinna till polisen i Florida att Epstein utnyttjat hennes styvdotter sexuellt. Utredningar visade att fler flickor var drabbade, FBI kopplades in. Men i jämförelse med andra sexualbrottslingar av samma kaliber blev straffet för Epstein ytterst lindrigt. 13 månader på ett lokalt fängelse, och Epstein kunde tack vare uppgörelsen med dåvarande åklagare Alexander Acosta arbeta på kontor dagtid.

12 timmar om dagen, sex dagar i veckan, tillbringade Epstein utanför fängelset. Själv tog han lätt på domen, och liknade sitt brott vid att “stjäla en bagel”.

Angav prins Andrew och Clinton

Det som beskrivs som Epsteins traffickingverksamhet kunde fortgå. Tidigare hemliga domstolshandlingar som släppts anger hundratalet offer, däribland svenska tonårsflickor, och rika torskar med högt uppsatta positioner i samhället.

En flicka, som var 16 år när hon först kom i kontakt med Epsteins nätverk, har namngett män som prins Andrew, hertigen av York, tidigare president Bill Clinton, tidigare guvernören Bill Richardson, hotellmagnaten Tom Pritzker, och många fler. Samtliga förnekar brott.
Journalisten Julie K. Browns avslöjande för Miami Herald blev början till slutet för Jeffrey Epstein. Brown grävde upp överenskommelsen för Epstein, och identifierade 80 flickor som uppges ha utnyttjats sexuellt. Antalet tros komma att växa.
Nya anklagelser, nya rättsfall, nytt ljus på en sexualbrottshärva som länge sopats under mattan.

Första gången Epstein försökte skada sig själv var den 23:e juli. Till en början fick Epstein dagliga insatser med psykiatrisk utvärdering. Men dygnet runt-bevakningen togs efter en tid bort. Den 10:e augusti hittades han död i sin cell.

Trump sprider konspirationsteorier

Reaktionen från flickorna och kvinnorna som inlett rättsprocessen mot Epstein var chock, äckel, ilska, sorg. Frågan: Hur kunde det få hända?
“Vad händer nu med min kamp för rättvisa?” frågade en av dem, via advokaten Gloria Allred.
66-åringens bortgång gör det betydligt svårare för flickorna och kvinnorna att få rättslig upprättelse, men utredningar mot fler berörda män och civilmål med skadeståndskrav lär fortgå. Konspirationsteorier om Epsteins död sprids av bland annat president Donald Trump.
Så varför kunde Epstein fortsätta obehindrat ända fram till nu?
Mycket har ändrats sedan Epstein åtalades för första gången. Metoo har hänt. Plötsligt lyssnar man på sexualbrottsoffer, på ett sätt som varken medier, allmänheten eller rättsväsendet gjort tidigare. Världen är inte längre en självklar lekplats för Jeffrey Epstein och hans gelikar. Makt och pengar är inte längre ett frikort. Kanske blev den insikten för tung att bära.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Turerna kring Jeffrey Epstein – och teorierna kring hans död

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein död

Metoo

Jeffrey Epstein

Donald Trump

Bill Clinton

Miami

Sexuella övergrepp