Mejla

Jenny Wennberg

Ibland är en jacka inte bara en jacka

Klyftor och konsumtion gör kriminella till förebilder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg har fått stark kritik för att ha postat en bild på Instagram där två poliser poserar med en beslagstagen jacka.

Vi står långt ifrån varandra idag.

Sverige är det land inom OECD där de ekonomiska klyftorna vuxit allra snabbast under de senaste årtiondena. Förmögenhetstillväxten för de i toppen av den ekonomiska hierarkin har accelererat samtidigt som de med allra lägst ekonomisk standard blivit allt fler. Dessutom har skillnaderna mellan utrikes och inrikes födda ökat sedan början av 90-talet.

2017 hade utrikes födda enligt SCBs statistik en ekonomisk standard som motsvarade 77 procent av inrikes födda.

Det är i den kontexten Mikael Dambergs bild på poliser som poserar med en beslagstagen dyr jacka blir provoceranden och Magdalena Anderssons ord om att plocka av de kriminella guldkedjorna ger en fadd eftersmak.

Statusjakt

Statusjakt ser olika ut i olika delar av samhället.

I vissa kretsar handlar det om att vara rik på kulturellt kapital och avstå från att konsumera, i andra om att en dag ha råd med en jacka för 10 000 kronor. Båda delarna finns där som en del av Sverige, men existerar så långt ifrån varandra idag att en av få gånger de möts är när det sker ungdomsrån och klyftorna till sist inte längre är något medelklassen kan värja sig från. Välståndet gör dem istället till måltavla.

Orosanmälningar på hög

I Malmö ligger orosanmälningarna just nu på hög. Totalt berör anmälningar som kommit in under 2019 nästan 8 000 barn. Många av dem bor i utsatta områden där arbetslösheten är hög. Orosanmälningar som bland annat handlar om barn som både säljer och använder droger.

Till Aftonbladet säger Hannah Sjöholm, enhetschef socialtjänsten söder Malmö att både barn och föräldrar måste ges hopp. Precis som polisen lyfter hon skolans viktiga roll för att störa det kriminella.

En jacka inte bara en jacka

Att polisen plockar av kriminella jackor är ett sätt att ta ifrån dem prylar som gör dem till förebilder i vissa kretsar. Men det förändrar inte det faktum att en dyr jacka trots allt är vittnesbörd om vad som kan bli tillgängligt för den som kliver in i kriminaliteten. Och det slår inte sönder ekonomiska klyftor och en konsumtionskultur inom vilken vi är vad vi äger.

Att slå mot kriminellas ekonomi är ett effektivt sätt att slå mot bland annat drogförsäljningen. Att plocka av gängen deras lyxprylar och bura in dem är en lösning.

Det är dock också en politik som minskar klyftorna och stärker välfärdens förmåga att stoppa rekryteringen till gängen.

En lösningen det börjar bli allt mer bråttom att få på plats.

avJenny Wennberg

ARTIKELN HANDLAR OM

OECD

Sverige

Malmö