Mejla

Pernilla Ericson

Sverigedemokraterna tar snabbtåget in i värmen

Björklunds turné med Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En och annan hickade nog till lite när push-notisen ljöd i mobilen: “Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) kallar till gemensam pressträff inför EU-valet 11.15, bekräftar partierna till SvD.”
Självklart var det få som trodde att det skulle handla om ett gemensamt flyktingpolitiskt utspel. Långt före presskonferensen hade de flesta räknat ut att Björklund och Åkesson skulle åka på debatturné inför EU-valet.
Ingen är förvånad över att SD glatt hoppar på tåget och fortsätter resan in i värmen, men Liberalerna? Så agerar ett desperat parti.

Meddelade avgång i panik

Samma dag presenterade Socialdemokraterna sin valplattform för EU-valet, som betonar att internationellt samarbete är viktigare än någonsin. Hörnstenarna är satsningar för fler trygga jobb, offensiv klimatpolitik, att stärka rättssäkerheten och det fria ordet och att verka för gemensam säkerhet i Europa.
I en valrörelse finns det olika sätt att hantera extremism: att stå upp för politiska reformer, eller ägna sig åt politisk teater.

Liberalerna är självklart oerhört pressade, och behöver varje glimt av uppmärksamhet de kan få. Jan Björklund meddelade i panik sin avgång, efter en Novus-mätning som visade att 2,7 procent skulle rösta på L om det varit val.
Partiet har länge skvalpat under riksdagsspärren, inte minst till följd av skandalerna runt riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl och EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström.

Gav ett berömt löfte

Nyligen har Björklund försökt föra upp den likstela frågan om kärnkraften, men inte fått gehör. Splittringen inom partiet gällande januariavtalet och Björklunds ersättare har varit stor.
Men Jan Björklund har alltid varit respekterad för sitt hårda motstånd mot högerpopulismen- och extremismen. Han har i ett berömt uttalande gett sina barn ett löfte: "Jag kommer aldrig medverka till att SD får makt".
Det var innan KD-ledaren Ebba Busch Thor svängde från att inga utsikter fanns till samarbete med “skandalfabriken” SD, inte på 20 års tid, till att det plötsligt var fritt fram för förhandling. Hon tar framgångsrikt väljare från både Moderaterna och SD.
Nu ska Björklund plötsligt åka på turné med Åkesson, partiledaren som så effektivt klätt om ett parti sprunget ur vitmakt-rörelsen. På podiet skojboxas Åkesson med en skrattande Björklund.
Den normalisering som SD drömt om, slår nu in med full kraft.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.