Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Moderaterna blir extremare än SD

Vill skicka tillbaka invandrare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna vill utvisa fler invandrare, det är kärnan i partiets kommunikation. Och det verkar snart inte spela någon roll vilka skäl människor har för att stanna.

Det stod klart då de för någon dag sedan presenterade sin nya migrationspolitik. Man kommer rösta om förslaget internt på partiets arbetsstämma i oktober. Moderaterna menar att man inte ska kunna besöka sitt hemland om man har fått uppehållstillstånd i Sverige. De vill även kunna dra in permanenta uppehållstillstånd om situationen i hemlandet förändras.

Vill vinna valet

Så här har det låtit ett tag från Moderaterna och ambitionen är uppenbar: partiet vill ställa sig till höger om SD när det kommer till migrationsfrågan.

Det är så nästa val ska vinnas.

I Sverige har det på senare år – mycket på grund av Moderaterna - blivit svårt att uppnå de krav som gäller för att anses vara flykting. Även om ordet flyktingar förekommer i vardagligt språk, så är det relativt få som i formell mening har flyktingstatus.

Moderaterna är ett av de partier som velat se en restriktivare migrationspolitik.

Moderaternas paradox

Det är en paradox att Moderaterna inte vill att personer ska få stanna permanent i Sverige. Får man skydd som flykting får man nämligen inte åka tillbaka på semester till sitt hemland. Enligt internationell rätt. Men istället använder Moderaterna samma retorik som SD gjort de senaste åren.

Att Moderaterna driver en politik som gör att människor inte får stanna i Sverige permanent är underligt. De tycker att samhällets resurser går åt till personer som flyr till Sverige. Och att det är dåligt. Men de vill sedan inte att de stannar för gott så att de hinner ge tillbaka till samhället. Personer som får stanna en längre tid så att de så småningom kan bli medborgare har ju möjlighet att jobba och betala skatt.

Moderaterna menar att de som fått uppehållstillstånd men inte medborgarskap ännu inte ska kunna åka tillbaka till sitt hemland. Så fort man fått medborgarskap ska det dock vara fritt fram att åka till hemlandet på semester. Uttalandet är inget annat än en motsägelse.

Hindrar medborgarskap

Det hela kan därmed ses som en strategi för att personer inte ska bli svenska medborgare. Man vill att personer i stället ska skickas tillbaka till sina hemländer så fort som möjligt, innan de har möjlighet att söka om medborgarskap. Det är samma retorik som SD bedrivit i många år. Man ska inte kunna bli svensk om man inte anses vara etnisk svensk.

Moderaterna borde se upp med den migrationspolitik de bedriver. De riskerar att hamna till höger om SD och ställa bedriva ren populistisk politik. Om de inte vill att personer ska åka tillbaka till sina hemländer på semester bör de istället bevilja dem flyktingstatus. Men det råder stora tvivel om högern är redo att investera i dessa personer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.