Mejla

Peter Gustavsson

EU:s dörr ska stå öppen för Ukraina

Men lär av de gamla misstagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EU-ledare från Tyskland, Frankrike, Rumänien och Italien mötte president Zelenskyj i Kiev den 16 juni, bland annat för att prata om Ukrainas EU-ansökan.
EU-ledare från Tyskland, Frankrike, Rumänien och Italien mötte president Zelenskyj i Kiev den 16 juni, bland annat för att prata om Ukrainas EU-ansökan.

LEDARE

– Det kan framstå som att han var i krig med Sverige, att han tog något från dem. Men han tog inget, han återbördade det som tidigare var ryskt.

Så formulerade sig Vladimir Putin när han deltog vid 350-årsfirandet av Peter den stores födelse. Men han talade inte bara om tsarens erövringar. Undertexten var övertydlig – Ukraina har tidigare varit ryskt och det enda Putin gör är att ta det tillbaka.

Ukraina närmar sig EU

Det är ingen nyhet att den ryske diktatorn lever kvar i 1700-talets syn på politik. Demokrati, mänskliga rättigheter och folkrätt betyder ingenting. Det viktiga är militär och geopolitisk makt.

Ukraina har ett samarbetsavtal med EU sedan Euromaidan-protesterna 2014. Det innebär friare handel, investeringsstöd och successiv ukrainsk EU-anpassning.

Fyra dagar efter den ryska invasionen, ansökte Ukraina om omedelbar anslutning till EU. Ukrainas regering hoppas nu att EU-toppmötet i midsommarhelgen ska bevilja landet status som ansökarland.

Inte enkel fråga

Idag finns ett starkt stöd för ett ukrainskt medlemskap – både inom landet och i de befintliga EU-länderna. Men det innebär inte att frågan är enkel.

Ukraina är ett land med stor befolkning som har mycket att göra för att bekämpa korruption och stärka rättssäkerheten. Delar av territoriet är ockuperat av ett annat land. Landets ekonomi var svag redan före invasionen, och nu är den i fritt fall.

Sverige har varit en stark röst för att EU ska hålla dörren öppen för nya länder. Utvidgningen under 2000-talets början betydde mycket för att stabilisera demokratierna i Öst- och Centraleuropa.

Lär av förra utvidgningen

Men ska man utvidga den fria rörligheten för arbetskraft, måste man utvidga arbetares rättigheter. Annars blir konsekvensen att löner och sociala villkor anpassas neråt.

Och det räcker inte att sätta upp tuffa villkor för inträdet. Det måste också finnas sätt att säkerställa att landet håller fast vid löftena om mänskliga rättigheter.

Ska Ukrainas väg till EU bli bra, behöver förhandlarna ta vara på kunskaperna hos dem som vet mest om baksidorna av den förra utvidgningen. Då behöver fackliga företrädare, demokratiaktivister och personer som jobbar med EU-migranter bjudas in till bordet.

Att påbörja medlemsförhandlingar med Ukraina är en viktig signal om Europas solidaritet med en kämpande ung demokrati. Men när förhandlingarna börjat är det viktigare att det blir rätt än att det går fort.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Peter Gustavsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Inte läge att tänka på Putins känslor

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukraina

EU

Mänskliga rättigheter