Mejla

Jonna Sima

Kina tystar och rövar bort statens kritiker

Vinter-OS i Peking är en fest få har anledning att fira

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tennisspelaren Peng Shuai är försvunnen sedan en knapp månad tillbaka efter att ha publicerat ett inlägg i sociala medier där hon anklagar en kinesisk toppolitiker för sexuella övergrepp.
Tennisspelaren Peng Shuai är försvunnen sedan en knapp månad tillbaka efter att ha publicerat ett inlägg i sociala medier där hon anklagar en kinesisk toppolitiker för sexuella övergrepp.

Det kinesiska kommunistpartiet KKP har under president Xi Jinping fortsatt att dra åt tumskruvarna på sina kritiker. Trots att vinter-OS i Peking står för dörren verkar Kina inte ha något intresse av att putsa upp sitt internationella anseende.

Muslimer kastas i omskolningsläger och oliktänkande fängslas eller försvinner på märkliga sätt, som i techmiljardären Jack Mas fall.

Nu senast är det den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai som fått känna på KKP:s järnklo. I början av november skrev hon ett långt inlägg på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, om att hon för tio år sedan hade utsatts för en våldtäkt av den dåvarande vice premiärministern Zhang Gaoli.

Inlägget bortplockat

"Jag var så rädd den eftermiddagen. Jag gav aldrig något samtycke och grät hela tiden", skriver Peng Shuai och berättar att hon blev instängd i ett rum tillsammans med Zhang Gaoli och våldtagen, allt medan hans fru stod utanför och höll vakt.

Bara 20 minuter efter att inlägget hade publicerats blev det bortplockat från Weibo. Sedan dess har Peng Shuai varit spårlöst försvunnen.

Men under onsdagen publicerade tv-stationen China Global Television Network Europe ett brev signerat "Peng Shuai". I det skriver hon att hennes anklagelser mot den kinesiska toppolitikern "inte stämmer".

Hon riktar även kritik mot den internationella tennisorganisationen WTA, som krävt bevis på att Peng Shuai mår bra och hotat med att inte låta Kina anordna några tennistävlingar framöver.

WTA:s ordförande Steve Simmons har svarat att han är tveksam till om Peng Shuai har skrivit det officiella brevet och att han bara blivit mer orolig för henne. "WTA och resten av världen behöver oberoende bevis på att hon är i säkerhet", skriver han i ett uttalande.

Gui Minhai försvunnen

Flera tennisstjärnor har också uttryckt sitt deltagande. Den manliga världsettan Novak Djokovic säger att han är chockad över försvinnandet.
Xi Jinpings Kina har visat att de inte bryr sig om påtryckningar utifrån. Snarare kan det göra situationen värre.

Den fängslade svenske författaren Gui Minhai har vi till exempel inte fått något livstecken från på tre år. I Hongkong har demokratirörelsen krossats och hoten mot Taiwans självbestämmande är överhängande.

Om tre månader invigs vinter-OS i den allt mer brutala diktaturen. Det är en fest få har anledning att fira.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.