Svenonius kör runt ditt vaccin på elsparkcykel

Ny rapport: Kritik mot Stockholms hantering av Covid-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Region Stockholms hantering av pandemin har sammanfattats i en rapport från KPMG. Den andra och sista delen av rapporten kom ut förra veckan, och kritiken är stenhård.

Fanns ingen riktig plan

2020 begärde Socialdemokraterna i Region Stockholm en generalplan. Men läser vi rapporten från KPMG blir en sak väldigt tydlig - det fanns aldrig någon riktig plan. I intervjuer framkommer att nyckelkompetenser länge saknades i vaccinationsarbetet - en av dessa är logistikexpertis. Det vill säga de som ser till att vaccinen är där de ska vara vid rätt tid, så vårdpersonal slipper frakta vaccin med elsparkcyklar. En detalj som framkom under KPMGs dragning inför regionpolitikerna i Stockholm.

”Det är anmärkningsvärt att det inte fanns en plan från början för vilka kompetenser som skulle behövas i arbetet och att bemanningen till stor del har skett ad-hoc(...). Arbetets vikt och omfattning innebär att bemanningen borde varit mer genomtänkt från början”, står det i rapporten. ”Anmärkningsvärt” är en snäll omskrivning av katastrof i det här fallet.

Ingen vet vem som bestämmer

”I intervjuer med representanter från Vaccinationsprogrammet har det framkommit att det i perioder funnits en del otydlighet kring vem som fattat beslut och med vilket mandat.” Slår rapporten fast. Det betyder egentligen att ingen vet vem som bestämmer vad. ”Förhållningssättet har medfört ett antal operativa utmaningar och risker för både vaccinationsprogrammet och vaccinatörer”, står det i rapporten. Men vems ansvar var det egentligen? Det yttersta ansvaret bär förstås Irene Svenonius(M). Däremot tillsattes en programledare som skulle ha hand om det praktiska arbetet med vaccinationen. Där har anställda uppfattat att programledaren snarare tillsattes för att frigöra tid för vaccinsamordnaren - för att denne skulle hantera media och press. Någon annan fick därför ta hand arbetet internt.

Till stora delar är rapporten en slakt av Region Stockholms hantering av pandemin. Personal på golvet har slitit och larmat sig igenom covid-19. Irene Svenonius har envist hävdat att läget är under kontroll. Men det håller inte ens rapporten hon själv beställt med om.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.