Mejla

Jonna Sima

Jimmie Åkesson kan få killarna att ta sprutan

Färre män vaccinerar sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson skulle kunna inspirera sina vaccinskeptiska väljare att ta sprutan.
Jimmie Åkesson skulle kunna inspirera sina vaccinskeptiska väljare att ta sprutan.

Mer än 80 procent av Sveriges vuxna befolkning har hunnit få första vaccinsprutan mot covid-19 och mer än 58 procent är färdigvaccinerade. Men en grupp halkar efter: männen. Trots att vi nu vet att män oftare blir svårt sjuka och avlider i sjukdomen är de mindre benägna att vaccinera sig än vad kvinnor är.
Könsskillnaden ses redan vid första dosen och i så gott som samtliga åldersgrupper. Allra tydligast är snedfördelningen bland de yngre grupperna och upp till 50-årsåldern. När Ekot intervjuar några unga män på stan säger de att de flesta de känner inte har vaccinerat sig. Själva ska de avvakta, någon har hört talas om oroande "side effects". En 19-årig kille säger att han inte har vaccinerat sig eftersom han inte har "så mycket fokus på corona" och det smittsamma viruset är bortglömt för honom.

Snälla killar, masa er iväg och vaccinera er bums, tack.

Jag får lust att skrika åt killen att det inte alltid bara handlar om honom och hans liv. Men eftersom det är poänglöst skriver jag den här texten istället. Snälla killar, masa er iväg och vaccinera er bums, tack.

De flesta av oss vill gå vidare med våra liv och om ni ska hålla på och såsa och avvakta och läsa alternativa medier med konspirationsteorier om hur vaccinet egentligen är ett slags opium för folket sätter det käppar i hjulen för alla.

Södertörns högskola har under pandemin inlett en studie om hur människors tillit till samhället förändrats under coronakrisen. Den visar att vaccinationsbenägenheten bland svenskarna är stor, men att den hänger ihop med tilliten till samhällsinstitutioner och medier.

De som främst får sin samhällsinformation via sociala medier och högerradikala nyhetssidor som Nya Tider och Samhällsnytt utmärker sig bland de som inte vill ta vaccinet.

Sverigedemokratiska väljare brukar kännetecknas genom att ha en relativt låg tillit till politiker, medier och samhället. Det är också en väljargrupp som fullkomligt domineras av män. I medlemskåren är 70 procent män och 30 procent kvinnor. SD är dessutom större än alla andra partier bland manliga väljare vars utbildningsnivå är gymnasienivå eller lägre.

Det har länge rapporterats om att skillnaden mellan hur män och kvinnor röstar växer. Kvinnor är mer rödgröna och männen mer höger, en hel del av könsskillnaderna kan man förklara med ett utbildningsgap. Kvinnor är högre utbildade än män och är uppenbarligen både benägna att rösta mer vänster – och att lita på Folkhälsomyndighetens rekommendation att vaccinera sig.

Det kanske är den vettigaste idé SD-ledaren någonsin fått.

Jimmie Åkesson sa tidigare i år att han skulle vilja filma när han tar vaccinsprutan samtidigt som han skulle sjunga "Nu tar vi den" för att få sina vaccinskeptiska väljare att komma på andra tankar. Det kanske är den vettigaste idé SD-ledaren någonsin fått. Filmen blev det inget med. Tyvärr verkar han, precis som så många av sina väljare, alltså inte ha kommit till skott.

Varför är män och unga killar mindre benägna att ta covid-vaccinet än kvinnor? Och hur ska de uppmuntras att göra det i högre utsträckning? Chatta med Jonna Sima från 09:00. Du kan skicka in din fråga eller åsikt redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för samtalet idag, hoppas några av er som inte ännu tagit vaccinsprutan får tummen ur och gör det. Och ha en fortsatt trevlig dag!

 • Jonna Sima

  Alla partier har en budget för kommunikation och reklam. Vad Åkesson lägger sina egna slantar någonstans har jag inga synpunkter på. Tycker bara att det var hans bästa idé någonsin att spela in en video där han tar vaccinet för att på så sätt uppmana sina väljare att göra detsamma.

 • göra film kostar pengar

  han kanske vill lägga pengarna på barn cancer fonden

  vad vet DU??

  David
 • Jonna Sima

  Nu handlade undersökningen just om hur könsfördelningen ser ut bland vaccinerade i Sverige. Det fanns inga etniska aspekter att tillgå i den. Men många utlandsfödda har även de ofta en lägre utbildning och en lägre tillit till samhällsinstitutioner, politiker och svenska medier. Just den gruppen kanske inte nås bäst via Jimmie Åkesson, utan det krävs att olika personer som har auktoritet och inflytande tar sitt ansvar för att sprida budskapet om varför vi ska ta vaccinet så att samhället kan återgå till en sorts normalitet igen.

 • Så förutsägbart av dig att inte nämna den allra största gruppen av vaccinvägrare.

  Det är enl. många undersökningar utlandsfödda och deras barn.

  Du drar alla till höger pm S över en kam

  Torbjörn Karlberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.