Ingen vill vakna upp med politisk bakfylla
Räkningen för vatten kan bli lika dyr som elen
Sverige är ett land där det känns som att allt ska fungera.
Vår självbild är att vi är typ som Skandinaviens Tyskland. Precis som med en tysk räknar gemene man med att det är ordning på en svensk. Till skillnad från typ.. danskarna.
Visst, en dansk kanske är roligare på fest, men det var då inte en ”fyllesvensk” som sprang ut på Parken-arena under EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark 2007. Matchen avbröts och Sverige tilldelades en seger på 3–0 mot Danmark.
Nej, i Sverige är vi inte precis kända för vår ölkultur eller ”hygge”. Däremot kan du räkna med att ett kontrakt hålls, att hissen fungerar och att svensk dyker upp vid avtalad tid.
Åtminstone har det varit så.
Allt detta är vad jag kallar ”slå-näven-i-bordet”-frustration
Tar en svensk tåget är det svårt att tro att hen kommer dyka upp i tid. Signalfel är numera lika vanligt som att se en Ingrosso på TV. Detsamma gäller posten.
Vill du se till att någon skriver på ett kontrakt eller betalar sin räkning i tid? Skicka då din post digitalt. Med Postnord vet man varken om brevet kommer komma fram i tid eller överhuvudtaget.
Allt detta är vad jag kallar ”slå-näven-i-bordet”-frustration. Att det hela är ett resultat av privatisering är inget som förvånar. När vinstjakt går före samhällsnytta blir det lätt så. Men trots trasiga järnvägar och brev på villovägar kan de flesta svenskarna ändå överleva.
Det obehagliga är när denna söndervittring letar sig in i våra samhällsbärande funktioner. Mardrömmen är att det drabbar dricksvattnet. Och det är inte omöjligt att det blir verklighet.
I dag består Sveriges vatten- och avfallssystem (VA) av gamla vattenledningar som behöver repareras. Men det kan det ta upp till 200 år.
Till SVT säger VD:n på branschorganisationen Svenskt Vatten, Per Dalheim, att underhållet behöver ske minst dubbelt så fort. Annars kan Sverige riskera en systemkollaps.
Dalheim säger även att avgiften för vatten idag bara kommer bli dyrare när extremvädrets torka och översvämningar sätter press på våra VA-system.
Priset på vatten kan komma att fyrdubblas de närmaste 10 åren. Görs inget nu, kommer den notan bara växa sig större.
– Det är lite samma läge som med energikrisen, där vi har sett brister under 15 år men inte tagit tag i det, säger Dalheim.
Det är osexigt, men sant. Sverige måste börja investera långsiktigt i vårt VA-system. Det är en fråga som är så pass viktig att vi helt enkelt inte har råd att leka privatiseringsroulette med den.
Likt ”fylledansken” vill vi inte ha politiker som om några år vaknar upp och önskar att de hade tänkt lite mer på framtiden.
Tänk att vakna upp bakis och inte ha tillgång till vatten.