Mejla

Ingvar Persson

Sluta dalta med lokalpolitikerna

Hallengren måste ta befälet över vaccineringen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu har till sist vaccinationen av äldre som bor hemma och inte har hemtjänst börjat i hela landet. Till och med i Stockholm får nu de som är över 80 sina sprutor. Det har gått trögt, inte minst därför att läkemedelsbolagen inte levererat de doser man lovat.

Under våren ska det förändras, i alla fall om vi ska tro regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström. I maj ska Sverige få fyra miljoner doser. I juni ännu fler.

Om det visar sig riktigt väntar nästa utmaning. Problemet skulle inte längre vara att få fram vaccin, utan att se till att alla kan få sina doser. Det kommer att behövas personal, bokningssystem och lokaler.

Alla borde jubla

När fack och arbetsgivare kräver att vaccinationen ska kunna flyttas ut till arbetsplatser och skötas av företagshälsovården borde med andra ord alla jubla. Här öppnar sig en möjlighet att avlasta vården.

Entusiasmen från regionernas organisation SKR, Sveriges kommuner och regioner, är dock dämpad. Vaccinering på arbetsplatser kan vara en del av lösningen, men från kontoret på Söder i Stockholm kommer inga krav på regionerna.

Alla får fortsätta att göra som man vill.

Uppfinner egna lösningar

Det illustrerar ett problem som har återkommit under det senaste året. Kommunalt självstyre gör att varje sjukvårdshuvudman får uppfinna sina egna lösningar, och att SKR som står för den frivilliga samordningen varken vill eller kan peka med hela handen.

Det duger faktiskt inte längre. Om alla svenskar ska kunna få sina sprutor innan halvårsskiftet kommer det att krävas en annan ordning. Det behövs gemensamma system och nationella regler, inte minst för att vi som medborgare ska veta vad som gäller.

Lena Hallengren och Stefan Löfven måste helt enkelt ta befälet, även om det betyder att man trampar på en eller annan öm tå.

Att ta emot inbjudan från arbetslivets organisationer skulle vara ett första steg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.