SD skickar trollkungen Dick Erixon till Bryssel

I ett normalt parti hade alla fått avgå

Sverigedemokraternas kandidater i EU-valet: Charlie Weimers, Beatrice Timgren och Dick Erixon.

Alla som använder internet har stött på dem. De anonyma användarna som sprider rasistisk dynga, desinformation och förvränger politiska budskap, framför allt på X.

Det senaste avsnittet av Kalla fakta avslöjar vilka som sitter bakom skärmarna. Spåren leder till Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Infiltrerade SD

TV4:s reporter Daniel Andersson har under falskt namn lyckats få jobb hos Sverigedemokraterna, först på Youtubekanalen Riks och sedan på partiets kommunikationsavdelning. Officiellt är kanalen fristående sedan det köptes av Jacob Hagnell hösten 2023. Men under granskningen med dold kamera uppdagas hur partiet styr både Riks och en armé av anonyma konton.

Med hjälp av fejkade användare lyckas SD förvränga debatten till sin fördel och piska upp hat mot politiska motståndare. Enligt källor till TV4 började partiet använda sig av metoden inför valet 2018, då man anställde tio personer från ungdomsrörelsen Ungsvenskarna för att fylla kommentarsfält i sociala medier med SD-vänliga inlägg från anonyma avsändare.

”Askonstigt”

I Kalla fakta får vi höra när personalen diskuterar hur de ska placera skrivborden i trollfabriken. Utomstående som kommer in ska inte kunna se vad de egentligen ägnar sig åt.

”Vi vill inte ha någon som är vänd så, för då ser man skärmen på direkten. Säg att Alex har hörlurarna på, inne på sina 70 konton” säger en medarbetare och föreslår att alla ska sitta på en rad vända mot dörren – även om det ser ”askonstigt” ut.

Avslöjandet i Kalla fakta är egentligen ingen överraskning. Alla som diskuterat politik i sociala medier känner igen fenomenet med SD-trollen. Skillnaden är att det nu finns bevis för att det styrs centralt från partiet. TV4 har det på film.

Desinformation

Vad är problemet, undrar säkert någon. Ska inte partier få sköta sin kommunikation hur de vill? Sverigedemokraterna kanske bara är smartare än de andra i riksdagen.

Men seriösa politiska partier borde kunna stå för sin kommunikation. De ska inte näthata journalister, fejka stöd för sina förslag eller sprida desinformation genom anonyma låtsaskonton.

TV4:s avslöjande är en stor skandal. I nästa veckas avsnitt kommer ännu mer information. Frågan är vad som händer sen.

Belönar Riks

I ett normalt parti hade partiledaren avgått, det hade tillsatts utredningar och folk fått sparken.

Men i SD blir Riks gamla ansvariga utgivare Dick Erixon toppkandidat i EU-valet. Risken stor att allt fortsätter som tidigare. Trollfabriken blir kvar. Riks fortsätter sprida partipropaganda och städa undan SD-kepsarna på redaktionen när utomstående kommer på besök.

Kalla fakta har gjort ett fantastiskt avslöjande. Problemet är att ingen blev förvånad.

Följ ämnen i artikeln