ÅSIKT

Fotbolls-EM blev trots allt en succé

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705
LEDARE

Efter gårdagens sprakande final mot Danmark är Nederländerna europamästare i fotboll.

Det är klart att Sverige borde ha varit där. Nu blev det inget av fotbollsdamernas tänkta hemresa i triumf. Inte av jakteskorten till Bromma eller folkfesten på Sergels torg heller. Och framför allt, planerna på ett storslaget avsked för förbundskaptenen Pia Sundhage gick om intet.

Ändå kan faktiskt Sundhage räknas till vinnarna i årets EM-turnering.

Det svenska landslaget kommer någon gång att få en löpstarkare ytterback än Jessica Samuelsson, en tuffare mittfältare än Lisa Dahlqvist och en elegantare tekniker än Kosovare Asllani. Kanske får vi till och med se en mer respektingivande mittback än Nilla Fischer och en större stjärna än Lotta Schelin. Men Sverige kommer aldrig mer att ha en förbundskapten som Pia Sundhage.

Varit med från början

Hon har funnits med ända sedan damfotbollen betraktade som en olämplig fritidssyssla. När ordet inte kunde användas utan pinsamma skämt och trötta hö hö. Pia Sundhage är fotboll, ända fram till motståndarens dobbar mot beskydden.

Som spelare har hon vunnit allsvenska med Jitex, varit proffs i Italien och tagit guld, silver och brons i EM för Sverige. Som tränare har hon två OS-guld för USA och ett silver för Sverige från förra året. Och så vidare.

Snart 40 år i toppfotbollen, oftast i motvind men hela tiden målmedvetet inriktad på att få sin sport erkänd som den toppidrott den kan vara.
På något sätt blev årets EM ett kvitto på att det lyckats.

Publiken har fattat

Europa har i dag fler riktigt professionella ligor. Toppspelare värvas över gränserna och publiken har äntligen fattat. 28 182 hade lyckats få biljetter till matchen i går. Sveriges inledningsmatch mot Tyskland följdes av mer än en och en halv miljon tittare.

Att inte ens länder som Tyskland, Norge eller för den delen Sverige kan vara säkra på framgång visar att sporten mognat. Och till inte så liten del är det Pia Sundhages förtjänst.

ARTIKELN HANDLAR OM