Mejla

Eva Franchell

Även Stockholm får nog tåla några vargar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skyddsjakt måste alltid vara sista åtgärden.
Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT / TT NYHETSBYR?N
Skyddsjakt måste alltid vara sista åtgärden.

LEDARE

Vargarna närmar sig Stockholm.
Sociala medier svämmar över av bilder på två vargar, en tik som rör sig på Södertörn och en hanne som finns i Riala strax norr om Stockholm. Det handlar om ett norskt syskonpar som verkar ha delat upp Stockholm mellan sig.

Man kan misstänka att befolkningen i Dalarna och Värmland tycker att det är rätt åt stockholmarna. Det är ju här vi har beslutat att vargstammen ska få växa sig stark och nu får vi smaka på vår egen medicin. Nu är det våra tamdjur som är hotade.

Fyra sällskapshundar

Hittills har tiken på Södertörn dödat fyra får medan hannen norr om stan har tagit fyra sällskapshundar.

Invånarna är givetvis både upprörda och rädda. Hannen har rört sig i närheten av en mamma och hennes 3-åriga barn i byn Brollsta norr om Vallentuna. Vargen var sju meter från barnet. Den gjorde inget utfall men visade heller inga tecken på skygghet, meddelar länsstyrelsen som har utfärdat skyddsjakt på Rialahannen. Och vid lunchtid i dag sköts hannen.
Tiken är hittills fredad. Länsstyrelsen satsar i stället på skrämselåtgärder, gummikulor samt ljud- och ljuseffekter ska lära vargtiken att inte gå för nära människor med hundar.

Finaste utflyktsmålet

Det är framför allt de lösspringande hundarna som lever farligt. Risken för att en människa ska attackeras är minimal, men det är klart att vargen skapar oro. Människor ringer till Haninge kommun och undrar om de kan plocka svamp. Tiken rör sig runt Tyresta nationalpark och naturreservat, ett av Stockholms allra finaste utflyktsmål.

Men några vargar får nog även Stockholm tåla. Skyddsjakt måste vara alltid vara sista åtgärden. Om vi vill ha rovdjur som varg, björn, lodjur och järv i det här landet, då måste vi människor också anpassa oss till rovdjuren.

Djävulens representant

Vargen har ett oförtjänt dåligt rykte. Den får symbolisera all ondska, redan som barn matas vi med Rödluvan och den elaka vargen i Bamse. Under medeltiden avbildades häxan ridandes på en varg, på själva djävulen. Varulven var en man som förvandlades till varg och kampen mellan det onda och det goda förkroppsligades. Selma Lagerlöf skriver om hur Gösta Berling och grevinnan Dohna jagas av en vargflock efter kälken.
Vargen beskrivs som djävulens representant på jorden, men så illa är det givetvis inte. Vargen är ett rovdjur som har sin plats i såväl Värmlandsskogarna som Tyresta strax söder om Stockholm.

Även stockholmare måste lära sig att umgås med vargar. Får måste stängslas in och hundar ska vara kopplade. Hittills finns inget belagt fall i Europa där en kopplad hund har angripits av en varg.
Det har tagit lång tid att komma fram till en svensk vargpolitik som kan tolereras av både vargälskare och varghatare. Att vargen nu närmar sig Stockholm får inte ändra på den politiken.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.