Mejla

Eva Franchell

Donald Trump skyddade sitt eget lyxpalats

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trump struntar i klimatet, men försäkrar sina hus. Här marängpalatset Mar-a-Lago.
Foto: ALYSSA SCHUKAR / AP THE PALM BEACH POST
Trump struntar i klimatet, men försäkrar sina hus. Här marängpalatset Mar-a-Lago.

Paradiset har pulveriserats.
På västindiska öar ligger hotellen i spillror och turistorterna längs Floridas kust står under vatten. Orkanen Irma har kostat många människoliv och kommer att kosta åtskilliga miljarder dollar. Frågan är om turistlivet någonsin blir lika lättsinnigt igen.

Kanske var det ödets ironi att orkanen slog till just här, där världens rikaste människor har sina tummelställen. Donald Trump äger faktiskt två fastigheter som stod i orkanens väg. På St Martin finns hans exklusiva Chateau des Palmiers med elva sovrum och swimmingpool ner mot havet.

Marängpalats

I Palm beach ligger hans verkliga lyxresort Mar-a-Lago som är ett pråligt marängpalats med 126 rum.

Donald Trump kan vifta undan klimatförändringarna och påstå att de är något kinesiskt påhitt. När det kommer till att skydda de egna fastigheterna tar han dock ovädren på betydligt större allvar. Han är välförsäkrad. Mar-a-Lago ingår till och med i ett statligt försäkringsprogram för översvämningar. Donald Trump har själv just så lägligt förlängt försäkringsperioden.
Även om han inte tror på några klimatorkaner, försäkrar han sig mot dem.
Orkaner har alltid funnits, skillnaden är att klimatförändringarna ökar styrkan i stormarna. Irma fick sin enorma kraft av vattnet som värmts upp på grund av klimatet. Men det vill Donald Trump inte prata om. Han försäkrar sina egna hus medan omvärlden lämnas i spillror.

Drabbar fattiga

– Vi ska inte prata om klimatförändringar nu, säger USA:s miljöchef Scott Pruitt.
Den konservative programledaren Rush Limbaugh hävdade länge att uppståndelsen kring Irma var överdriven. Det var bara miljömänniskor som ville skapa rädsla och panik.
Men till slut lämnade även Limbaugh sitt hem i Palm beach. Då ville han inte svara på några frågor utan meddelade bara att han inte ville gå in på detaljer "av säkerhetsskäl".
Normalt brukar förändringar i klimatet mest drabba fattigt folk. I Indien, Bangladesh och Nepal har kraftiga översvämningar drabbat mer än 40 miljoner människor. Bara i Indien är 17 miljoner barn i akut behov av katastrofhjälp.

Hungersnöd i Afrika

I östra Afrika har allt längre torra perioder orsakat den värsta hungersnöden i modern tid. Hundratusentals barn lider av akut undernäring, men nu handlar det mesta om USA. Förödelsen efter Harvey, översvämningarna efter Irma och nästa orkan som tornar upp sig öster om Bahamas. Mitt i all förödelse kan de oväder som nu drabbar USA påverka Donald Trump och hans anhang. Världen har inte råd med klimatförnekare. Världen har inte tid med klimatförnekare.

Läs också:

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.