ÅSIKT

Olyckskorpar har fel om EU

Foto: Lasse Allard
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förbundskansler Angela Merkel kommer att ha fullt upp under dagens stockholmsbesök. Morgonmöte med näringsminister Damberg, audiens hos Kungen, lunch med Stefan Löfven och pressträff. Sedan bär det av till Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin och konferensen “German Swedish Tech Forum” där både den tyska förbundskanslern och Löfven ska hålla ett inledningstal.

Det är ett program som handlar om ekonomi och handel, men också om EU:s framtid, säkerhet och migration. Riktig politik i en tid när rubrikerna talar om protektionism, populism och alternativa fakta.

Ingen dans på rosor

Det europeiska samarbetet har sannerligen inte varit någon dans på rosor. Finanskrisen har följts av flyktingkris och terrorism. I flera länder har auktoritära och nationalistiska rörelser tagit makten och Storbritannien förbereder sig för att lämna unionen.

Det är inte så konstigt om olyckskorpar kraxar om unionens sönderfall. Samtidigt har samarbetet inom EU nog aldrig varit viktigare. Den gemensamma marknaden har sina problem, men i en tid av stängda gränser och höjda handelshinder måste någon stå upp för att försvara idén om ekonomiskt samarbete och rörlighet.

Löfven behöver Merkel

Stefan Löfven behöver Angela Merkel, inte bara därför att Tyskland i dag både är Sveriges viktigaste export och importland. Framför allt har Löfven behov av Merkels stöd därför att hon fortfarande är ledaren i ett Europa som allt mer framstår som en bräcklig farkost.

Just därför har också Merkel ett behov av Löfven. Hon behöver ha kollegor som det går att tala om EU:s framtid med. Hon behöver få diskutera handel och teknisk utveckling. Hon behöver kort sagt ha någon att prata riktig politik med.

Det får den tyska förbundskanslern göra i Stockholm.