ÅSIKT

Folkpartism - ett samhällsproblem

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Natanyahu och Donald Trump
LEDARE

Donald Trump och Benjamin Netanyahu har hållit pressträff. USA går numera helt på Israels linje och har övergett både FN:s resolutioner och uppfattningen att lösningen på konflikten är att två stater bildas.
I Palestina fortsätter utbyggnaden av illegala israeliska bosättningar och blockaden av Gaza gör området fortfarande till världens största utomhusfängelse.

Förtrycket hårdnar

Budskapet från Israel är just nu entydigt: ockupationen och förtrycket ska hårdna. Landets högerextrema bosättare vill ta chansen efter Trumps tillträde att helt enkelt stjäla palestiniernas privata mark.

DN:s ledarskribent Erik Helmersson är mycket upprörd - på Margot Wallström.

"Regeringens aktivistiska ton påminner om en skrikande tonåring." skriver han.

Med gillande citerar Helmersson Emmanuel Nahshon, en talesperson för israeliska UD som hånar Wallström efter att hon i Utrikesdeklarationen meddelade att Sverige utser ett särskilt sändebud till Mellanöstern.

"Varför kunde de inte komma tidigare?" säger Nahshon sarkastiskt till Times of Israel.

Erik Helmersson applåderar.

Utomrättsliga avrättningar

Jag har träffat Emmanuel Nahshon i Jerusalem. Han är Benjamin Netanyahu motsvarighet till Trumps talesperson Sean Spicer.

Slagkraftig och rolig, men han skruvar bollarna väldigt, väldigt hårt. Nahshon har kallat Amnesty Internationals rapport om Israeliska krigsbrott "rök och speglar" och karakteriserade FN:s särskilda sändebud som "förvrängd och partisk".

När Margot Wallström krävde en utredning av utomrättsliga avrättningar av palestinier meddelade han att hon inte är välkommen till Israel.

Att Israels höger älskar Trump och ogillar Wallström är naturligt, men vad DN gör på fel sida är faktiskt svårt att förstå.

”God ton”

Att Emmanuel Nahshon är arg på Sverige, Amnesty och många andra beror på att han och Israel vill fortsätta ockupationen av Palestina utan kritik.

Att Erik Helmersson anser att problemet i Mellanöstern stavas Margot Wallströms tonläge är dock svårartad folkpartism.

Det är inte bristen på "god ton" från andra demokratiska länder som är problemet utan att Israel i strid med folkrätten ockuperar och nu tänker stjäla palestinsk mark.

Problemet är att Israels regering allt mer tas över av högerextrema bosättare som struntar i både fredsprocess och mänskliga rättigheter.
Problemet är inte de som talar för mänskliga rättigheter, utan de som bryter dem.

Att Israels höger älskar Trump och ogillar Wallström är naturligt, men vad DN gör på fel sida är faktiskt svårt att förstå.

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

Palestina

USA

Gaza