ÅSIKT

Centern stänger flyktingarna ute

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR�N
Annie Lööfs popularitet växer. Men ett parti ska dömas utifrån vad det gör - inte bara efter vad det säger.
LEDARE

Centerpartiet har vind i seglen och partiledaren Annie Lööfs popularitet växer. Borgerliga väljare som är besvikna på Moderaternas flyktingpolitik strömmar till Centern som vill se ett generösare mottagande.

Men ett parti ska dömas utifrån vad det gör - inte bara efter vad det säger.

"Där måste vi i Centerpartiet föregå med gott exempel och verka för att flyktingar välkomnas till så många kommuner som möjligt i landet" skriver partiet på sin hemsida.

Gör inte som de sagt

I Stockholm har Centerpartiet gått i motsatt riktning. Tillsammans med övriga allianskollegor kräver c-politiker att antalet nya flyktingbostäder ska minska.

Migrationsverket fördelar nysvenskar med uppehållstillstånd bland annat utifrån hur arbetsmarknaden ser ut. Eftersom Stockholm har en stark tillväxt och en god arbetsmarknad får huvudstaden ta ett stort ansvar.

Problemet är att det saknas bostäder. Den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset vill lösa den akuta krisen genom att bygga tillfälliga modulhus. Enligt lagstiftningen får moduler endast byggas på platser där det inte redan är planerat för bostäder.

Tar inte ansvar

Med andra ord finns det inte så många platser i Stockholm. Då blir det många och kanske lite högre modulhus på de platser där man kan bygga.

Det här har Centerpartiet och de övriga högerpartierna gått emot. Istället vill man minska antalet bostäder vilket i praktiken innebär ett minskat flyktingmottagande.

Och så ser det ut i andra borgerliga kommuner. De rika säger nej och trilskas, och de fattigare kommunerna på landsbygden och stadsdelar i Stockholms förorter får ta ett större ansvar.

Centerns agerande i Stockholm påminner om hur det hade kunnat se ut om huvudstaden styrts av en borgerlig majoritet.

ARTIKELN HANDLAR OM