Ledare

Arbetare sparkas - ledningen belönas

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trots underbetyg för Postnord har ledningen fortsatt att få löneförhöjningar och saftiga förmåner.
Trots underbetyg för Postnord har ledningen fortsatt att få löneförhöjningar och saftiga förmåner.

LEDARE

Postkunderna har aldrig varit så missnöjda med servicen som nu. Förlusterna på Postnord är skyhöga och anställda riskerar att bli av med sina jobb. Trots det kraftiga underbetyget för Postnord har ledningen fortsatt att få löneförhöjningar och saftiga förmåner.

- Normalt brukar man belöna toppchefer för att verksamheten utvecklas i en positiv riktning, men det har milt sagt inte skett i Postnord, säger Anders Drejer, professor i ekonomi vid Aalborgs universitet, till nyhetsbyrån Ritzau.

Nio personer i ledningen har över 3 miljoner kronor i årslön. Postnords Vd Håkan Ericsson fick 300 000 kronor i löneförhöjning.

Lars Idermark, som tidigare var administrativ direktör fick 5,3 miljoner kronor, till stor del en pensionsbonus när han slutade 2013. Och så där fortsätter det.

Vi lever i en bisarr värld där direktörer måste förses med bonusar för att jobbet ska bli gjort. Eller i det här fallet lyckas de inte ens göra det och ändå regnar pengarna över dem.

4000 tjänster ska bort

Med tanke på att Postnord redovisar en förlust på över en miljard kronor och att kunderna aldrig varit så missnöjda med postens service - är det ett under att topparna fortsätter att belönas.

Detta trots att danska posten har gått dåligt sedan hopslagningen 2009.

Men det kanske inte är det mest svårbegripliga. 5000 anställda har fått sluta och ledningen vill göra sig av med ytterligare 4000 tjänster i Danmark. Även svenska postjobb kan beröras.

Till råga på allt vill den danska regeringen att vi svenska och danska skattebetalare ska skjuta till mer pengar till verksamheten för att hjälpa Postnord att komma till rätta med sina ekonomiska bekymmer.

Postnord behöver ett omtag

Att vi har hamnat i den här situationen kan vi tacka Maud Olofsson och den dåvarande Alliansregeringen för. Hon lyssnade inte på kritikerna som varnade för att det här skulle bli en dålig affär för svenska staten.

Postnord är en del av den svenska infrastrukturen och inte som vilket annat företag som helst. Deras uppdrag är att utföra en samhällsservice som är fundamental.

Just nu är katastroferna för många. Postnord behöver ett rejält omtag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sammanslagningen av posten var en usel idé

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Postnord