ÅSIKT

Moderaterna får skärpa sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MARCUS ERICSSON
LEDARE

Anna Kinberg Batra började göra partipolitik av terrordådet på Drottninggatan redan innan namnen på alla offer var kända.

I måndags höll hela Sverige en tyst minut för de döda och skadade. Strax därefter skrev Kinberg Batra på Twitter: ”Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags.”

Partipolitiska poäng

Fyra personer dödades och 15 skadades i terrorattacken. Stockholm är fortfarande en stad i chock. Att försöka plocka partipolitiska poäng just nu visar på fruktansvärt dåligt omdöme. Flera av offren vårdas fortfarande för allvarliga skador.

Men Kinberg Batra stannar inte vid detta. Hon kräver att rikspolischef Dan Eliasson och Säpos Anders Thornberg ska infinna sig i riksdagen för att svara på frågor.

– Hur kunde det komma sig att den 39-åring som anhölls i fredags kunde vara i Sverige när han inte fick och när han var känd av Säpo sen tidigare? frågar hon.

Ensamvargar

Det korrekta svaret är förmodligen att polisen har väldigt mycket att göra. Det beräknas nämligen finnas ungefär 12 000 personer som vistas i Sverige utan korrekta papper och det ligger i sakens natur att de inte är så lätta för myndigheterna att få tag på.

Självklart kan någon ha gjort fel, dådet kanske kunde ha förhindrats och den misstänkte terroristen kunde ha gripits i förväg. Men det är lätt att vara efterklok.

Att i förväg stoppa enskilda gärningsmän, så kallade ”ensamvargar”, är betydligt svårare. Det såg vi i Berlin och Nice där lastbilar användes för att meja ner försvarslösa människor och likadant vid attackerna i Trollhättan och på Utøya.

Polisen förtjänar beröm

Säpo har sedan länge varnat för ett nytt terrordåd i Sverige. Polisen har tränat och planerat för det värsta. Och vår beredskap var bevisligen god.

Aftonbladets ledarsida brukar inte berömma polisen. Men både vid terrordådet mot skolan i Trollhättan och på Drottninggatan har svensk polis visat att den kan hantera svåra situationer professionellt och effektivt. Agerandet i fredags var i världsklass och den misstänkte terroristen greps levande bara timmar efter dådet.

I går häktades 39-åringen av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott.

Tids nog får säkert Moderaterna möjlighet att plocka politiska poäng och hitta syndabockar. Men de borde ta och lugna sig lite.

ARTIKELN HANDLAR OM