Mejla

Anders Lindberg

Lööf skickar in clownerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen
Alliansen

LEDARE

– Jag tänker inte slänga ut Sverige i en politisk cirkus, sa Annie Lööf (C) i januari när hon avvisade Moderaternas invit om SD-samarbete.

Det var då det.

Nu är plötsligt hela debatten full av clowner.

När Anna Kinberg Batra i januari ville ta hjälp av Sverigedemokraterna för att fälla Stefan Löfvens budget blev det politiskt ramaskri och Moderaterna är i dag mindre än SD.

Lööf dribblar med budgeten

Men i förra veckan föreslog så Annie Lööf att Alliansen ska stoppa regeringens skattehöjningar utan att fälla budgeten som helhet. Centern hänvisar till att Socialdemokraterna 2013 stoppade den dåvarande borgerliga regeringens skattesänkningar på samma sätt.

De har självklart en poäng i detta, samtidigt var Centerpartiet oerhört kritiska mot att Socialdemokraterna 2013 inte respekterade budgetprocessens anda. Att Annie Lööf nu vill göra samma sak framstår som lätt hycklande.

Rena rama Kalle Anka

I går var dessutom även Jan Björklund ute med ett eget förslag. Han vill fälla finansminister Magdalena Andersson om hon lägger fram skatteförslag han inte gillar. Det blir en form av institutionaliserad baksäteskörning där riksdagen, inte regeringen, styr landet.

Låter det rörigt?

Det är rena rama Kalle Anka - med tre olika borgerliga linjer inför budgeten. ”Politisk cirkus” är bara förnamnet.

Samtliga borgerliga utspel bygger dessutom på att den rödgröna regeringen ställs mot en samlad blåbrun opposition. Och då är det inte så lustigt längre.

Lööf faller pladask

Men så ser matematiken ut. Eftersom det borgerliga blocket fortfarande är mindre än det rödgröna krävs Jimmie Åkessons röster om de borgerliga partierna ska få igenom sin politik . Och SD kommer garanterat att kräva betalning.

Annie Lööf riskerar därför att falla pladask från den höga häst hennes parti klättrat upp på. Hon var Kinberg Batras hårdaste kritiker och nu är hon själv beredd att ta emot Jimmie Åkessons röster.

Vad är hennes principer värda nästa gång?

Utlys extra val

Det är dessutom dåligt politiskt hantverk att i det nuvarande politiska läget hota med att fälla ministrar eller budgetförslag - om de borgerliga partierna vinner valet kan de bli utsatta för precis samma medicin. Centerns och Liberalernas förslag har det gemensamt att minoritetsregeringar får det väldigt svårt.

Är det så smart i ett läge när det ser ut att bli minoritetsregering även efter nästa val?

Om Alliansen tillsammans med SD gör allvar av cirkuskonsterna bör Stefan Löfven utlysa extra val.

"Det är bättre att regeringen faller än att regeringsmakten förfaller" som Rickard Sandler, Socialdemokratisk statsminister på 20-talet uttryckte saken.

Det är lika sant i dag.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf

Anna Kinberg Batra

Jan Björklund

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Cirkus

Jimmie Åkesson