ÅSIKT

Miljöpartiets fjuttiga frågor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jukka Jantunen
Billigare bävrar med Miljöpartiet.
LEDARE

I dag vill miljöminister Karolina Skog att vi ska köpa mer begagnade kläder. I går satsade hon på naturguider.
Det är inte lätt att vara miljöpartist i en socialdemokratisk regering.
Nu är det inget fel på begagnade prylar, tanken bakom det som också kallas cirkulär ekonomi är givetvis god. Den utredning som i dag lämnades över till miljöministern innehåller många goda idéer. Vi bör återvinna mer och dela på fler tjänster. Fler bilpooler skulle till exempel kunna minska bilkaoset i våra större städer.

Billigare bäversafari

Det är inget fel på naturguider heller. Miljöminister Karolina Skog och konsumentminister Per Bolund vill sänka momsen på naturäventyr som älgvisningar, bäversafaris och kanotturer. Det är bra, folk behöver komma ut i naturen och en bäverguidning som i dag kostar 700 kronor kommer att bli en hundring billigare.
Men det är ju inte den stora miljöfrågan. De avgörande framtidsfrågorna handlar om industri, transporter och energi och de hanteras av socialdemokrater på helt andra departement. Det är finansministern, näringsministern och statsministern som tar de avgörande miljöbesluten i den här regeringen och de struntar sannolikt i den cirkulära ekonomin för de vill ha tillväxt.

Stoppat motorvägar

Stefan Löfven valde till och med att ta bort klimatfrågan från Miljödepartementet när Karolina Skog blev miljöminister. Hon fick en ganska tunn portfölj för begagnade kläder och bäversafaris är i sammanhanget ganska fjuttiga frågor.
Om miljöpartisterna varit smartare hade de struntat i Miljödepartementet där de bara kan göra miljövännerna besvikna. De skulle i stället ha satt sig på jordbruksdepartementet för att minska kemikalieanvändningen. De skulle ha kastat sig över transportfrågorna för att stoppa motorvägar, flygplatser och alla klimatvidriga transporter.

Ännu mer kläder

Miljöpartisterna kunde ha varit gruset i det socialdemokratiskt väloljade maskineriet. Nu är de bara leverantörer av Socialdemokraternas medelmåttiga miljöpolitik.

Visst är det bra att vi kan lämna in gamla kläder, men H&M kommer bara att använda de begagnade kläderna som en råvara för att göra ännu mer kläder. H&M vill ha tillväxt, precis som Socialdemokraterna.
Ska vi ha riktiga investeringar för ett fossilfritt Sverige handlar det om snabba tåg, en kraftigt utbyggd kollektivtrafik samt en teknisk utveckling för att spara och distribuera förnybar energi. Frågor som ger tillväxt samtidigt som de räddar klimatet.

ARTIKELN HANDLAR OM