Ledare

Bio är fortfarande en klubb för män

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Åtta av tio filmer som visades på svenska biografer förra året hade en manlig regissör.
Åtta av tio filmer som visades på svenska biografer förra året hade en manlig regissör.

LEDARE

För 135 kronor kan du gå på bio i kväll för att se män skildra män. Åtta av tio filmer som visades på svenska biografer förra året hade en manlig regissör.

Det är Stockholms feministiska filmfestival som räknat och analyserat filmutbudet och kommit fram till att könsfördelningen i branschen inte är något vidare. Frågan är inte ny men bekräftar det många ser på bioduken och i eftertexterna.

Kvinnliga biobesökare

Visst, män kan skildra kvinnor och vice versa men filmindustrin kan inte fortsätta stå utanför samhällsutvecklingen. Film formar oss. Och kvinnliga biobesökare vill också kunna njuta av film och bespegla sig i berättelserna.

För det här handlar inte enbart om vilka som regisserar film utan om hela filmbranschens syn på kvinnor. Majoriteten av Hollywoods stora produktioner går ut på att behaga män där hjälten oftast är en man och kvinnan är hans snygga unga bihang.

Ett perspektiv som också har fått effekt i skådespelarnas lönekuvert. Förra året krävde House of cards-stjärnan Robin Wright att få lika mycket betalt som hennes manliga kollega Kevin Spacey.

Trots att hennes karaktär Claire Underwood var mer populär än Spaceys Frank Underwwod, och trots att hon var medregissör till den populära serien fick hon lägre lön. Allt fler kvinnor i Hollywood engagerar sig för en förändring i branschen.

Dra sitt strå till stacken

I Sverige går det också framåt. Svenska Filminstitutet arbetar medvetet för att skapa jämställda förutsättningar för filmskapare. Förra året delade stiftelsen ut hälften av bidragen till kvinnliga långfilmsregissörer och hälften till manliga. Än så länge utgör svenskproducerade filmer en ytterst liten andel av det sammanlagda utbudet som visas på biograferna.

Det är bra att Filminstitutet satsar men nu måste de som köper in film till salongerna dra sitt strå till stacken. Bio kan inte fortsätta vara en klubb för män.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

House of Cards

Robin Wright

Kevin Spacey

Hollywood

Jämställdhet