Mejla

Susanna Kierkegaard

Bryssel får mig att sakna det svenska förmynderiet

Det här är inte ett land för vuxna – det är en grisfarm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En belgisk man med pomfritthatt.
En belgisk man med pomfritthatt.

LEDARE

I blomrabatten ligger en färsk spya. På trottoaren en halväten kycklingklubba. Gatan är kantad av stora sopsäckar, en del har vält, innanmätet har runnit ut.

Det är sommar i Bryssel.

Sopor överallt

I de gamla vingliga husen finns inget utrymme för soprum. Här ställer man ut skräpet på gatan en gång i veckan. Tidigt på morgonen kommer sopgubbarna och städar upp.
Spyorna får naturen ta hand om.

Det var några månader sedan jag var här senast. Jag har förträngt skiten, den förorenade luften, bristen på vatten och natur. Inte ens i det brysselborna kallar en ”skog” slipper man bullret från de omgivande motorvägarna.

Vidrigt bröd

Rågbrödet i affären är torrt och vidrigt. Jag misstänker att de helt enkelt hällt brun karamellfärg i smeten, adderat en skopa fågelfrön och låtit den färdiga produkten stå och stelna ett par dagar i ett försök att få till en skorpa.

I varenda butik ägnas hyllmeter efter hyllmeter åt vin, öl, bubbel och sprit. Här finns inga regler. Köp två Aperol och få ett glas med en logga på. Det är rea på franskt vitt, två flaskor till priset av en. Förmodligen extra rabatt om du visar upp medlemskortet till AA i kassan.

En del skulle säga att detta är ett land för vuxna. Jag kallar det en grisfarm.

Stark öl

Visst har det sin charm. Baguetterna är goda. Bryssel är en vacker stad, med kullerstensgator och busshållplatser i snirklig jugendstil. Det finns alltid något att göra, kultur och konst, museerna är otroliga.

Ölen är något annat än blöt Carlsberg på kran. Jag minns när en svensk kompis på besök tog en första klunk av en 10-procentig Chimay och genast säckade ihop, sjönk djupare ner i soffan. Detta är ingen plats för de svaga.

Kanske är det just det som stör mig.

Inte en rullator i sikte

Jag flyttade till Bryssel 2017 och bodde här ett år. Jag minns när jag först klev av bussen och släpade min tunga, gröna rullväska över kullerstenarna med viss svårighet. Där och då undrade jag hur alla de som behöver rullstol eller rullator tar sig fram i den här staden.

Fem år senare har jag fortfarande inte sett skymten av någon med sådana hjälpmedel.

Kaxiga rökare

Jag saknar det svenska förmyndarsamhället, med alkoholmonopol och rökförbud på uteserveringarna. Jag äcklas av rökarna som inte har vett att skämmas, att som i Stockholm smyga i väg med böjda nackar. Jag står inte ut med kutymen att häva i sig starköl och trycka i sig trippelfriterade tjocka belgiska pomfritt på vägen hem. Jag vill inte se dem, jag vill inte veta av det.

Jag vill ha förbud och moralism, jag vill ha ramper för rullatorer och ränder på golvet för blinda med käpp. Jag vill ha riktiga soptunnor och bröd för vuxna. Badplatser och parker, ordentliga buskar att gömma spyorna i.

Jag vill bort från grisarna.


Vad tycker du om systembolag och rökförbud? Är du nöjd eller vill du ha det som på den frisläppta kontinenten? Chatta med oss om äckliga beteenden och kulturkrockar.

Livechatten öppnar 9.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Susanna Kierkegaard

  Tack för en kul chatt allihopa! Bonne journée!

 • Jag tycker om Bryssel och har varit där många gånger, men det är definitivt den smutsigaste storstad jag har besökt.

  Angående systembolaget så är jag absolut för det. Jag bor i obygden och utan systembolaget skulle jag inte ha tillgång till ens nästan samma utbud som jag har nu.

  Christer

  Bryssel har sina fina sidor också! Men inte kvällen innan sophämtningen...

  Susanna Kierkegaard
 • God morgon, Susanna! Det låter inget vidare att bo där, jag har varit i Bryssel några gånger och var inte imponerad.

  Men varför flyttar du inte hem?

  Monika

  Jag flyttade hem 2018! Men tyvärr bor min vettlösa partner kvar.

  Susanna Kierkegaard
 • Systembolag och rökförbud är något av det bästa vi har👍

  Är själv gammal rökare, men ack så skönt att det inte röks överallt ☺️

  Mia

  Visst är det!

  Susanna Kierkegaard
 • Spelar ingen roll om jag så bodde i Bryssel, Stockholm eller Norrland - kommer alltid att föreda vänstermänniskors gnäll framför högermänniskors hat.

  Mats Lindqvist

  Touché, som de säger i Bryssel!

  Susanna Kierkegaard
 • Låt det vara sagt, söndagar förblir TV speldag.

  Men vad skall spelas?

  Rickard

  Där förordar jag individens valfrihet. Men jag brukar oftast spela Spiritfarer på Nintendo switch eller Zelda på familjens gamla Wii.

  Susanna Kierkegaard
 • Är emot rökförbud, hade hellre sett att vi har det som I Japan, rök rutor lite var stans, där får du tex inte röka på öppen gata på samma sätt som i Sverige.

  Är emot förbud av det mesta, men Sverige som land är ganska konservativt i sitt tänkande och folk tenderar till att vilja en sak men inte på hemma plan, eller i sin närhet.

  Jag säger bara öppna era sinnen och öppna upp för frihet under eget ansvar. Eller är vi svenskar för omogna för att fatta egna beslut om oss själva?

  Rickard Palmqvist

  Jag vill bara inte att någon annan ska fatta beslut om att röka rätt upp i mitt ansikte! Som tur är fick de lite hjälp på traven av regeringen.

  Susanna Kierkegaard
 • Sverige skulle klara ett systembolag öppet på söndagar.

  Jimmy

  Söndag är vilodag! Då ska man sitta hemma och spela tv-spel, inte vara ute och ränna på systemet.

  Susanna Kierkegaard
 • Om du inte tål att se hur andra människor lever sina liv i Bryssel, Stockholm osv och förfasas över en spya så kanske du skulle flytta upp till Norrland där risken att kliva i en spya förmodligen är väldigt liten, men vänstermänniskors gnäll hörs över hela världen,och nu i denna sk spalt

  Ha det så trevligt i sommar

  Leif

  Vänstermänniskornas gnäll är den vackraste av klagosånger. Trevlig sommar Leif!

  Susanna Kierkegaard
 • User photography

  Hej! Bott i Bryssel sedan 2001 och även om jag håller med om både bröd och rullatorer tycker jag att du är väl hård…

  I många kvarter finns både vatten och grönt och själv ser(känner) jag ofta hjälpmedel för blinda på gatorna innan korsningar både här och där.

  Och även om kullerstenarna (förvisso estetiskt behagliga) försvårar för både det ena och det andra och vägarbeten som pågår i det oändliga så finns det mycket att älska med Bryssel! 🙂

  Och vill du inte köpa vin, öl, bubbel eller sprit så måste du inte 😉

  #bruxellesmabelle

  Katarina Viktorsson

  Är du säker på att det är Bryssel du bott i? Ser lite ut som Uppsala på bilden tycker jag

  Susanna Kierkegaard
 • Om vi skulle lägga ner Systembolaget skulle det rika utbudet minska drastiskt. På butikshyllorna skulle bara det bästsäljande blasket finnas kvar.

  Mats Lindqvist

  Välkommen till Ey bro-dystopin.

  Susanna Kierkegaard
 • Att leva i ett samhälle som organiserar sig för att fungera och inkludera personer med funktionsnedsättningar är ett priviligie. Likaså att upprätthålla regler för hänsynstagande, som att inte röka var som helst. Att ha oreglerad tillgång till alkohol är inget att sträva efter, det ger bara mer problem med alkoholism och alla dess relaterade sjukdomar och sociala problem.

  Marianne Jarl

  Så sant som det är sagt!

  Susanna Kierkegaard
 • Du missar livsglädjen och att de umgås över generationsgränserna och alla behöver inte tycka lika och vara stöpta i samma form som i ängsliga Sverige. Så vi kan lära oss av dem med, vilket är det roliga, så jag vill nog ha en kombination.

  Jörgen

  Livsglädje? Vi föds inte för att ha roligt!

  Susanna Kierkegaard
 • Valet är urlätt. Kontinenten alla gånger framför Förmyndarsverige.

  LG

  När du ser det jag har sett, LG, kommer du inte vara lika säker.

  Susanna Kierkegaard
 • Vad tycker du om sjukvården i Bryssel?

  Bisty Bob

  Jag har som tur är aldrig varit särskilt sjuk i Bryssel, men har förstått att den ska vara bra! Särskilt mödravården har jag hört gott om.

  Susanna Kierkegaard
 • Haha, kan bara hålla med! I dessa tider så är det regleringar som lockar och inte den konstanta påminnelsen om att människan inte är rationell, empatisk eller logisk. Demokrati är alltid det vi ska ha men vi måste sluta tro att om alla bara får göra som dom vill så blir allt jättegulligt.

  Kristoffer, Farsta

  Rökförbud är det gulligaste vi har!

  Susanna Kierkegaard
 • Rökförbud har jag inga problem med, men alkoholmonopolet är väl inget annat än parodi!.

  Bilar och bussar går i skytteltrafik till Tyskland för att handla hem alkohol, som till stora delar är svensktillverkat!

  Peter Olsson

  Verkar som en jobbig omväg. Det är väl bara att kolla öppettiderna och åka till systemet i stället.

  Susanna Kierkegaard
 • Susanna Kierkegaard

  Godmorgon! Nu chattar vi.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Hans Dahlgrens kusliga tystnad skrämmer mig

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bryssel

Rökförbud