Mejla

Ingvar Persson

Skolpeng ska inte delas ut på börsen

Äntligen kan vi prata om friskolornas vinster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det svenska systemet där privata men skattefinansierade skolföretag kan dela ut obegränsat med vinst till sina ägare är unikt i världen. Ingen annanstans är reglerna lika generösa mot utbildningskoncerner eller riskkapitalister. Och ingen annanstans kan eleverna på samma sätt användas som bankomater.
Varje skattekrona som satsas på skolan ska användas för att ge eleverna en så bra utbildning som möjligt.

Det borde vara självklart, och det är en självklarhet för en stor del av svenska folket.

Politiskt omöjlig

Ändå har frågan varit nästan omöjlig att diskutera politiskt. I januariöverenskommelsen fanns det till och med nedskrivet svart på vitt. Regeringen lovade att varken driva eller arbeta med förslag som kunde begränsa välfärdskapitalisternas framfart.

Nu ser en förändring äntligen ut att vara på väg, i alla fall när det gäller skolan.

Utbildningsminister Anna Ekström arbetar med förslag som skulle begränsa friskolornas möjligheter att välja elever och minska skolföretagens överkompensation. Liberalerna har försiktigt medgivit att de ser problemen och på Centerstämman i helgen blev frågan om friskolornas en av de mest uppmärksammade.

Förbud mot utdelning

Dessutom föreslår den socialdemokratiska partistyrelsen inför höstens kongress ett förbud för friskolor att dela ut vinst. När nyheten kom i förra veckan rasade skolkoncernerna på börsen.

Att utbildningspolitik har blivit en fråga för börsrapporten visar om något hur absurd dagens ordning är.

Från friskolekoncernerna säger man att vinstförbud skulle skapa en katastrof i utbildningssystemet. "Förödande konsekvenser" vad det uttryck Academedias vd Johan Andersson använde.

De vinstdrivande skolkoncernerna tycker sig helt enkelt ha blivit för stora för att folkviljan ska kunna röra dem.

Hög tid att handla

Om det är stämningen som råder bland börsens skoldirektörer är det verkligen hög tid att handla. Skolan är ett samhällsansvar. Barnens utbildning är ett samhällsansvar. Ifall skolföretagen tycker att de blivit så stora att de kan diktera villkoren är det dags att bryta utvecklingen.

Det är långt ifrån säkert att ett vinstförbud räcker för att få bort skoldirektörernas arrogans, eller att ett förändrat kösystem kommer att göra skolvalet mindre segregerande. Men det är det den svenska skolan behöver och nu diskuterar politikerna äntligen hur det ska gå till.


Skattepengar som går till skolan ska användas för att elever lär sig så mycket som möjligt. Om det är de flesta överens. Ändå fortsätter stora skolkoncerner att göra vinst på svenska elever.

Är det dags att förbjuda utdelning av vinster från skolan, eller skulle det vara ett slag i luften? Kan skolan bli likvärdig med dagens system?

Säg vad du tycker eller ställ frågor. Chatten med Ingvar Persson börjar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Friskoleägare har blivit den nya adeln

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Utbildningspolitik

Skola & utbildning

Vinster i välfärden

Anna Ekström