Mejla

Lovisa Arvidsson

Offrens familjer drogs ner i kaninhål av lögner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alex Jones driver sajten Infowars.
Alex Jones driver sajten Infowars.

Konspirationsteorin kostade Alex Jones hundratals miljoner

I rättsalen tittar Scarlett Lewis direkt på konspirationsteoretikern Alex Jones. Hon är mamma till Jesse Lewis, en sexårig pojke som sköts till döds i skolmassakern i Sandy Hook 2012, när ett 20-tal andra lågstadieelever och sex lärare dödades.

Tror du jag är en skådespelare? frågar hon.

Det gör inte Alex Jones. Samtidigt är det exakt vad han har hävdat på sin sajt Infowars.

I ett decennium har han spridit påståenden om att massakern i Sandy Hook var fejk. Att alla inblandade var skådespelare i en operation iscensatt av myndigheterna.

Lögnerna får konsekvenser

Om Infowars varit en obskyr liten sajt i Internets periferi hade kanske ingen reagerat. Men Alex Jones har det senaste decenniet varit en av världens mest inflytelserika konspirationsteoretiker, med miljontals följare.

Det han skriver får konsekvenser. En sådan har varit att offrens familjer efter skolmassakern har hotats och trakasserats. För Scarlett Lewis och hennes man, liksom flera av de andra offrens familjer, har det inneburit år av lidande.

De har tvingats ner i det kaninhål av konspirationsteorier som deras plågoandar tycktes hämta all sin kraft och sitt syre från. I det kaninhålet har Alex Jones varit en husgud, med en enorm makt över vad människor uppfattar som sant och falskt.

Nu har familjerna stämt Jones för förtal. Rätten har hittills dömt Jones att betala 42 miljoner kronor för förtal, och därefter ytterligare 460 miljoner kronor. Ytterligare domar kan komma.

Domen är en viktig markering från rättens sida. Även i ett land med långtgående yttrandefrihet så finns det gränser. Särskilt när en lögn blir direkt farlig för andra människor.

Vem tjänar på konspirationsteorierna?

Men konspirationsteorier likt de som sprids av Alex Jones på Infowars bör också sättas i ett större sammanhang. Vem tjänar och förlorar på att en konspirationsteori får fäste?

Alex Jones företag har tjänat miljoner på att sprida lögner om skolmassakern i Sandy Hook. Och den amerikanska vapenlobbyn – där Infowars har många anhängare – tog tacksamt emot lögnen. De vill gärna undvika att den här typen av våldsdåd leder till diskussioner om hårdare vapenlagar.

Plötsligt blir lögnen en tacksam sanning som okritiskt sprids vidare.

Domen var en viktig signal till alla nere i kaninhålet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.