Susanna Kierkegaard

Folkdomstolen har dömt Amber Heard

Även ett offer kan bajsa i Johnny Depps säng

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Johnny Depp.
Johnny Depp.

Jag struntar verkligen i om Amber Heard bajsat i Johnny Depps säng eller inte. Det är långt i från den värsta anklagelsen i rättegången mellan de två skådespelarna. Heard publicerade en text om att ha blivit misshandlad i en relation, och det krävdes ingen större slutledningsförmåga för att lista ut att det handlade om ex-mannen Depp.

Heard stämdes för förtal. Nu försöker båda övertyga domstolen om att de blivit misshandlade och utsatta för övergrepp.

Den faktiska juryn har inte bestämt sig än. Men folkdomstolen har redan fattat sitt beslut.

Rättegången har blivit en sociala medier-cirkus. Klipp där Johnny Depp får domarna att skratta sprids i raketfart på Tiktok och rättegången livesänds på Youtube. När Amber Heard berättar om hur Depp våldtagit henne med en flaska kommenterar tittarna saker som ”drama queen” och ”hon gillar verkligen att prata om sig själv”.

Det är så hänsynslöst rått. Går de här människorna runt ibland oss, är de vanligt folk? Någons farsa? Skulle någon jag känner kunna skratta åt en våldtäkt? Kvinnan som scrollade Tiktok bredvid mig på bussen i morse, gillar hon klippen på den skämtande Depp?

Heard skrev sin text om misshandeln efter att ha blivit ambassadör för en kvinnorättsorganisation. För att bli det donerade hon miljontals dollar till organisationen. Texten publicerades i Washington Post strax innan premiären för Heards nya film. Det här tycker hatarna bevisar att hennes anklagelser bara är ett försök att få uppmärksamhet och PR för filmen.

Det kanske var ett sätt att få PR för filmen. Kanske försökte Amber Heard tjäna pengar på att ha blivit misshandlad.

Och?

Det är som att Me too aldrig hänt. Offer för sexuellt våld förväntas fortfarande vara på ett visst sätt för att verka trovärdiga. Ibland till och med på flera sätt samtidigt – en del tycker att Amber Heard gråter för mycket under rättegången, andra tycker att hon gråter för lite. Och varför skulle en så vacker och framgångsrik man som Johnny Depp våldta någon?

Amber Heard ska dessutom ha spottat på en av sina assistenter en gång. Depp säger att hon kallat honom för en ”avdankad skådis”, ”dålig pappa” och kastat en flaska mot honom. Hon har till och med erkänt att hon slagit Johnny Depp. Men det betyder inte att hon ljuger.

Ponera att Amber Heard talar sanning om misshandeln. Hon borde ha rätt att berätta om den på vilket sätt hon vill. Men i vanlig ordning smutskastas kvinnor som talar illa om populära män.

Även ett offer kan bajsa i någons säng. Men sådana sanningar verkar världen inte vara mogen för ännu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.