Mejla

Peter Gustavsson

Andersson stoppar inte gängen med tomma ord

Kan vända på alla stenar på Gotland om hon vill

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Magdalena Andersson (S) höll tal i Almedalen söndag den 3 juli.
Statsminister Magdalena Andersson (S) höll tal i Almedalen söndag den 3 juli.

Det är en sådan där magisk kväll, när den gotländska solen lyser över en rekordpublik. Magdalena Anderssons Almedalstal börjar med en kärleksförklaring till sommaren och Sverige.

Efter att ha stannat vid pandemin, Ukrainakriget och Natoansökan kommer Andersson till sin gamla paradgren – ordning och reda i de offentliga finanserna.

Men det är först när hon börjar prata om sin mamma Birgitta som det bränner till på riktigt, och applåderna aldrig riktigt vill ta slut. När statsministern berättar om alla som kommer fram efter ett tal eller i mataffären och säger ”Magdalena, du kan väl hälsa till mamma från mig”.

Birgitta var gymnasielärare, och har många tacksamma gamla elever. Från den tiden då skolan inte var sönderprivatiserad. Då riskkapitalisterna ägnade sig åt annat än att driva skolor.

Jag hade aldrig Birgitta som lärare, men jag gick på gymnasieskolan där hon jobbade. Och jag känner igen mig i stoltheten över en skola där lärarna hade bättre förutsättningar att dela med sig av utbildning och bildning.

Under eftermiddagen har statsministern presenterat förslag till hur vinstjakten i välfärden ska få ett slut. Men på den första av de punkter hon beskriver som prioriterade, så är det desto tommare med tydliga besked.

Magdalena Andersson har talat om att ”vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen” i ett drygt halvår nu. Och visst behöver vi stoppa nyrekryteringen för att stoppa gängen. Men hur vill statsministern att det ska gå till?

Under våren har det kommit förslag från regeringskansliet om kommunalt ansvar för brottsförebyggande och ett statligt fastighetsbolag. Samtidigt som en riksdagsmajoritet ledd av Moderaterna beslutat att lägga ner Delmos, den statliga myndighet som skulle leda kraftsamlingen mot segregation.

Två steg framåt, ett steg tillbaka alltså. Och det behövs många fler reformer innan de kan förändra situationen i stadsdelar med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och omfattande trångboddhet. Det kommer att kosta mycket pengar, men det är värt varenda krona om de satsas rätt.

Dagen efter talar oppositionsledaren i Almedalen. Det regnar på Ulf Kristersson och det som kommer från talarstolen känns lika grått och trist som himlen. Mest bara gnäll om skatter, biobränslen och plastpåsar. Ganska mycket om plastpåsar, faktiskt.

Inte mycket till motstånd, med andra ord. Magdalena Andersson är omtyckt, och borde ha goda chanser att vinna valet i september.

Men hur lockande det än må vara att prata om sten när man är på Gotland, så är det viktigare att prata om människor. För det handlar inte om att vända på stenar, utan om att ge alla samma förutsättningar för ett gott liv. Oavsett var du växer upp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.