Att sparka på sjuka är högerns bästa gren

Ett gott råd om du tror M vinner: bli inte sjuk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politiska talesperson
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politiska talesperson

Diskussionen efter partiledardebatten i söndags har nästan uteslutande handlat om SD:s nazistiska historia och begreppet ”blåbrun”. Det kan självklart vara på sin plats. SD är grundat av bland andra nazister och har än i denna dag uppenbarligen en stark dragningskraft på sådana.

Men vad som helt kom bort i debatten var de budgetförslag som oppositionen de senaste veckorna lagt i riksdagen. Att Agenda ens håller partiledardebatt vid denna tidpunkt under budgetåret handlar ju egentligen om sakpolitik.

Efter att regeringen lagt sin budgetproposition och oppositionen sina motioner är pjäserna utplacerade inför årets stora politiska strid som i mitten av december kommer att avgöra nästa års statsbudget.

Ett gott råd om du tror att Moderaterna kan vinna nästa års val: bli inte sjuk

Syn på sjuka blir valfråga

En fråga tror jag är viktigare än andra i att belysa de sakpolitiska skillnaderna mellan höger och vänster: synen på sjuka.

Under Fredrik Reinfeldt utvecklades det till en ideologisk dogm i Moderaterna att klämma åt sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer så mycket som överhuvudtaget var möjligt.

Man sänkte ersättningen, införde hårda krav på olika mer eller mindre bisarra aktiviteter och utförsäkrade sköra människor så att de gick under. Allt under en retorisk filt av att ”det ska löna sig att arbeta” som om det någonsin inte gjort just det.

Samma gamla M

Nu vill, kan man läsa i högerns motioner, de göra samma sak igen.

Enligt en sammanställning i tidningen Arbetet är mönstret tydligt.

Moderaterna har under snart åtta år i opposition inte förnyat sin politik någonting. Utom på en punkt, de riktar udden mer mot svenskar med utländsk bakgrund.

Moderaterna vill spara 2,7 miljarder 2022 och 8,5 miljarder 2023 på sjukpenningen. De vill återinföra stupstocken 2023 och inleda utförsäkringarna av sjuka igen.

Även KD, L och C

Kristdemokraterna vill spara 2, 6 miljarder 2022 och 3,8 miljarder 2023. Även de vill återinföra stupstocken. Medan Centerpartiet ”bara” vill spara 2 miljarder.

Men värst är nästan Nyamko Sabunis parti. Liberalerna vill skära 9,6 miljarder jämfört med regeringen, de vill införa ytterligare en karensdag, återinföra stupstocken, dra tillbaka lättnaderna i sjukpenningreglerna för de över 62 år och stoppa höjt tak i sjukförsäkringen.

I Liberalernas budgetmotion finns inte ett spår av forna tiders socialliberalism, partiet framställer sig som ett mini-M.

Höger om, marsch!

Lägger man M:s, KD:s och L:s budgetar bredvid varandra framträder en ganska obehaglig människosyn. Minns de inte vad som hände förra gången? När läkare kritiserade att cancersjuka tvingades till jobbet och varnade för fler självmord bland sjuka i åtstramningarnas spår?

Det var och är en direkt människofientlig politik som fick fruktansvärda konsekvenser för många människor.

Om det blåbruna blocket skulle vinna valet är det sannolikt där förhandlingarna om nästa regering skulle börja.

SD brukar vika sig

SD säger sig vilja ha en annan politik men partiet har som bekant svängt tidigare i viktiga frågor, som vinsterna i skolan.

SD gick till val 2018 mot vinstuttag ur skolan men ändrade sig och blev för efter att de blev invalda. Sannolikt går sjukförsäkringen samma väg.

En sak innan valet - en annan sak efter.

Det sannolika utfallet av en förhandling där SD och M är huvudaktörer är att SD vinner migrationspolitiken medan M vinner den ekonomiska politiken. Det är så partiernas prioriteringar ser ut.

Bli inte sjuk

Inför valet 2006 diskuterades sjukförsäkringen nästan inte alls. Moderaterna lovade alla som arbetade 1000 kronor mer i plånboken och kallade sig ”Det nya arbetarpartiet”.

Därför kom det för många som en överraskning efter valet när sjukförsäkringen slaktades för att betala skattesänkningarna. Med tanke på att Moderaterna inte förnyat sin politik är det sannolikt att de tänker försöka sig på samma trick igen.

Om någon går på det återstår att se.

Så ett gott råd om du tror att Moderaterna kan vinna nästa års val: bli inte sjuk.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.