Mejla

Jonna Sima

KD:s feminism är medeltida mörker

Adaktusson röstar ihärdigt emot kvinnors aborträtt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thors feminism är långt ifrån lagom.
Ebba Busch Thors feminism är långt ifrån lagom.

LEDARE

Sedan riksdagsvalet i september har Kristdemokraterna nästan fördubblat sitt väljarstöd. I en intervju med Dagens Nyheter i helgen förklarade KD:s partistrateg Johan Ingerö att framgången kan förklaras med att de har ett "kraftigt ökat förtroende i jämställdhetsfrågor".

Det handlar om den nya borgerliga feminism som Ebba Bush Thor har gått in för att lansera under våren. I själva verket är det spektakulär pinkwashing KD-ledaren ägnar sig åt. Det vill säga yta, poser och slagord.

Aborträtten som stor EU-valfråga

Busch Thors borgerliga feminism verkar koka ned till att man kan vara både partiledare och instagrammande tvåbarnsmamma utan att behöva skämmas. Några strukturella grunder till ojämställdheten i samhället vill hon inte erkänna.

Kan man inte ha familj och samtidigt göra karriär i fullt blås har man valt fel yrke eller fel partner. Samma sak om man blir fattigpensionär. Eller kanske ofrivilligt gravid.
Aborträtten har i veckan blåst upp som en av de stora frågorna i helgens EU-val.
Kristdemoraten Lars Adaktusson är orsaken till det. Enligt Dagens Nyheter har han under sina fyra år som EU-parlamentariker konsekvent röstat mot kvinnors aborträtt, både i Europa och globalt.

Bakom den puderrosa ytan är det inte ens tomt – utan en skrämmande avgrund.

Som enda svensk röstade Adaktusson emot EU:s fördömande av Paraguay för att landet nekat en 10-årig flicka abort efter att hon blivit våldtagen av sin styvfar. Som enda svensk har han också aktivt arbetat för samvetsfrihet, alltså att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter och ge vissa preventivmedel.
Så ser Kristdemokraternas borgerliga feminism ut i praktiken. Bakom den puderrosa ytan är det inte ens tomt – utan en skrämmande avgrund.

Slår hänsynslöst mot kvinnor

Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor har gått ut och försökt förklara partiets linje i EU-parlamentet. De vill motverka att EU ska växa och lägga sig i, heter det. Men till skillnad från Sverigedemokraterna, som annars drivit hårdast för en beskuren aborträtt, har inte Adaktusson lagt ned sin röst. Han har medvetet och ihärdigt röstat mot kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.

Nej, KD:s feminism har inget med ordets ursprungliga betydelse – att kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som män – att göra. Den är ett medeltida mörker och en del i den konservativa och högerextrema våg som växer i EU.

Sverige måste fortsätta vara en tydlig motkraft till utvecklingen som slår hårt och hänsynslöst mot kvinnor världen över.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Buschs feminism är att fläta halmgubbar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Feminism

Jämställdhet

Abort

Lars Adaktusson

Johan Ingerö

Ebba Busch

Sverigedemokraterna