Ingvar Persson

Sätt stopp för trams om privat Arbetsförmedling

Sämsta fingertoppskänslan sedan Carl Bildt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns ingen anledning att hymla. När regeringen i november bad Mats Rudström utreda kommunernas medverkan i arbetsmarknadspolitiken handlade det om att skaffa sig en livboj.

Att ge kommunerna uppgiften att sköta det privata aktörer misslyckades med skulle bli ett sätt att mildra oron.

När arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i går tog emot utredningen talade hon också ett slags klarspråk. Arbetssökande ska få stöd oavsett bostadsort. Arbetsmarknadspolitiken måste fungera i hela landet.

Att det alls behöver sägas är kärnan i hur arbetsmarknadspolitiken är på väg att spåra ur.

Centerpartiets fixering

Ytterst handlar allt om Centerpartiets fixering vid idén att privatisera Arbetsförmedlingen.

Det finns några frågor vi borde ställa oss.

Är det rimligt att starta ett fullskaleexperiment med en ny organisation av arbetsmarknadspolitiken just nu?

Vi måste också fundera på om det är en bra idé att låta kommunerna bli städpatrull när staten drar sig tillbaka och privatföretag tvekar om möjligheten att göra vinst?

Svaren på båda frågorna ger sig egentligen av sig själv.

Varslen fortsätter

Arbetsförmedlingens kontor har fått lägga allt annat åt sidan för att kunna registrera alla nya arbetslösa. Varslen fortsätter och allt pekar mot en internationell lågkonjunktur.

Arbetslösheten kommer att stiga. Värst drabbar det ungdomar och människor som redan hade svårt att få ett jobb. Regeringen har gjort unika åtgärder, men skadorna kommer att finnas kvar länge.

En gigantisk omorganisation av Arbetsförmedlingen när landet går igenom den djupaste krisen på årtionden skulle vara en brist på politisk fingertoppskänsla som Sverige inte sett sedan Carl Bildt var statsminister och räntan låg på 500 procent.

Uppskjutet ett år

Centerns Martin Ådahl, arkitekten bakom hela privatiseringsidén, tycker att det är gott om tid. Han har ju redan fått skjuta på planen ett år, till 2022.

Ärligt talat, två år är kanske gott om tid för att omorganisera en centerpartistisk tankesmedja. Men det är inte lång tid för att i grunden göra om organisationen för den statliga arbetsmarknadspolitiken. Särskilt inte nu.

Reformen ska ske ordnat, lovade Eva Nordmark i går.

Det finns bara ett sätt att hålla det löftet. Lägg ner planerna på en privatisering under den här mandatperioden och låt Arbetsförmedlingen göra sitt jobb. Det behövs nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.