Mejla

Ingvar Persson

Trumps kompis drivs av indisk nationalism

De nya lagarna gäller inte muslimer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I förra veckan besökte Donald Trump Indien. 36 timmar i det som brukar kallas världens största demokrati.

Ett massmöte på världens största cricketstadion. 100 000 åhörare. Haranger av ömsesidigt beröm mellan den amerikanske presidenten och den indiske premiärministern. "En tuff förhandlare", "en kille som alla älskar" och en "excellent ledare". Ni vet hur det låter.

Det är klart att Trump trivdes.

Fantastiska och exotiska miljöer. Jättelika massmöten och Narendra Modi, den indiska regeringschefen som fick nytt starkt mandat i valet för ett knappt år sedan. Ungefär så där ser rapporterna från Indien ofta ut.

De senaste månaderna har det dock också funnits ett annat tema. Modi och hans partivänner i BJP är nämligen inte bara tuffa myskillar som alla älskar. De är dessutom hårdföra nationalister som anser att republiken först och främst är till för majoritetsbefolkningen.

Samma vecka som Donald Trump strödde lovord över Narendra Modi och turistade i Agra dödades 25 människor i protesterna mot de nya medborgarlagarna i New Dehli. Det håller förmodligen inte den amerikanske presidenten vaken.

Modi har öppnat för hårdare tag mot minoriteterna

Just nu förändrar de den indiska nationen i grunden. Gandhis och Nehrus pluralism och tolerans ersätts av ideal som religiös enhet och nationalism. När landets moderna historia redan är fylld av pogromer med tusentals döda kommer det att få konsekvenser.

Efter förra årets valseger har Modi öppnat för hårdare tag mot minoriteterna, i synnerhet muslimerna. I augusti förra året avskaffade regeringen i Delhi den särskilda status som det i huvudsak muslimska Kashmir haft. Protesterna möttes med sedvanlig brutalitet.

De senaste månaderna har protesterna handlat om en ny medborgarskapslag. Lagen kan ge flyktingar från några av Indiens grannländer rätt till medborgarskap. Men den gäller inte muslimer.

Snygga bilder tillsammans med Melania.

I ett land där många fattiga människor saknar papper fruktar många att de diskriminerande reglerna till och med ska leda till att indiska muslimer förlorar rätten till sitt land.

Dessutom åkte Trump till Taj Mahal där turistgrupperna dagen till ära hade motats bort. Snygga bilder tillsammans med Melania.

Gravmonumentet utanför Agra har något överdådigt och gränslöst över sig. Avbildningar gör sig utmärkt som kitsch. Donald Trump gillade det säkert.

Jag vet inte om han gick tillräckligt nära för att uppskatta det finstämda konsthantverket bakom de kaligrafiska inläggningarna av halvädelsten, eller om han orkade vänta på den magi som gryningsljuset skapar i den vita marmorn.

Vet Trump att mogulkungen Shah Jahan som lät bygga Taj Mahal faktiskt var muslim?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.