Mejla

Jenny Wennberg

Klimatkrisen borde skrämma kapitalister

Brandhärjade Australien tvingas be om hjälp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Australien står i lågor och bränder har härjat i landet sedan i september.
Australien står i lågor och bränder har härjat i landet sedan i september.

Australien brinner.

Det är ingen ovanlighet under sommarmånaderna, men bränderna vi nu ser är bland de värsta i landets historia.

En giftig cocktail av rekordvärme med temperaturer på över 40 grader, utdragen torka och stark vind har skapat förutsättningar för elden att sprida sig. Bränderna har härjat ända sedan i september, människor är försvunna och döda och över 1000 hus har brunnit ner. Den som väljer att stanna i zonerna som myndigheterna uppmanat människor att lämna får klara sig själv. Det går inte att garantera att de som väljer att stanna för att exempelvis skydda sitt hus kommer kunna räddas.

Precis som i Sverige klarar inte Australien av att hantera situationen på egen hand. För att bekämpa elden har man tvingats vända sig till USA och Kanada för att begära in brandflygplan för att kunna vattenbomba mer effektivt.

Men trots att Australien är ett land som kommer att drabbas hårt av klimatförändringar har gruvindustri och en stark kollobby inneburit att inte ens ett land i klimatkatastrofens frontlinje lyckats enas kring en radikal klimatpolitik.

Scott Morrison, landets konservativa premiärminister, styr ett land som står i lågor, men är trots det en av klimatförnekarna. Vid ett möte kring jul kunde han dock drista sig till att meddela sina landsmän att klimatförändringar skulle kunna utgöra ”en av många faktorer” som satt Australien i brand.

Klimatförnekare ägnar sig ofta åt att peka på hur viktigt det är för ekonomin att vi fortsätter, om ni ursäktar uttrycket, skita där vi äter. Ett extremt kortsiktigt tänk.

När skogar och hus brinner och villkoren för jordbruket slås ut av extremväder försvinner enorma ekonomiska värden. Det skapar dessutom en resursbrist som slår även i konsumentled. Att förstöra klimatet är därför också att förstöra ekonomin, för både nationer och privatpersoner.

Det faktumet ignoreras ofta helt i den kvartalskapitalistiska diskussionen om klimatet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.