Ledare

Nätläkarna har hittat paradiset i Sörmland

Så gör appdoktorerna för att undvika avgifter

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Genom att ta över privata vårdcentraler i Södermanland kan appläkare erbjuda alla svenskar kostnadsfria besök via nätet.
Genom att ta över privata vårdcentraler i Södermanland kan appläkare erbjuda alla svenskar kostnadsfria besök via nätet.

LEDARE

I januari 2017 slopades patientavgifterna i primärvården i Södermanland.

Öppettiderna förlängdes och avgifterna för sjukhusbesök höjdes i stället till 400 kronor. På så sätt ville regionen minska trycket på akuterna och i stället förmå sörmlänningarna att söka sig till vårdcentralerna.

När reformen utvärderades i våras visade det sig att vårdbesöken ökat rejält, men akutmottagningarna avlastades inte på det sätt man hade hoppats.

En kvarts miljard

Några som verkligen uppskattat reformen är landets nätläkarföretag. Genom att ta över privata vårdcentraler i länet kan företagen erbjuda alla svenskar kostnadsfria besök via nätet.

– När andra digitala vårdgivare flyttade så kunde vi inte längre stå bredvid med höga avgifter, säger Carina Nordqvist Falk, verksamhetschef på Min Doktor, till TT.

Via skattesedeln så ordnar sörmlänningarna alltså så att privata vårdföretag klarar konkurrensen. Resten av kostnaden för vårdbesöket betalas av hemlandstinget.

Den totala kostnaden för privata nätläkarbesök förra året, alla landsting sammanräknat, uppgick till över en kvarts miljard kronor. Mest får landstingen i storstadsregionen pynta. Region Stockholm fick i fjol betala över 100 miljoner för patienter som träffat läkare och sjuksköterskor via appar.

Underfinansierade vårdcentraler

Nätläkare har blivit en bekvämlighet för den som då och då känner sig lite småkrasslig eller snabbt vill ha ett recept. Den sorts avlastning appdoktorn utlovar är delvis attraktiv för att svenska politiker låtit vårdcentralerna förfalla.

Samtidigt är det så att varje besök hos en nätläkare - även om man söker för en vanlig förkylning - tas från pengar som ska gå till redan underfinansierade vårdcentraler.

Det grundläggande problemet med nätläkarna är att de är privata företag som fått fri tillgång till skattepengar som i första hand borde användas för att vårda de sjukaste och sköraste.


Publisert:

LÄS VIDARE

Cancersjuka får inte plats i vården längre

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nätläkare

Vårdbolag

Vård & omsorg

Välfärd

Marknadsekonomi

Region Stockholm

Södermanland