Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Sluta tala tyst om inhemsk terrorism

John Hron hade fyllt 39 i år

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

John Rhon mördades av nazister för 25 år sedan. Ännu tar ingen hotet från nazismen på allvar.
John Rhon mördades av nazister för 25 år sedan. Ännu tar ingen hotet från nazismen på allvar.

LEDARE

17 augusti 1995 drogs en pojkkropp upp ur Ingetorpssjön utanför Kungälv. John Hron var 14 år. Han hade misshandlats – nära nog torterats – av fyra nynazister. Hron hade vägrat säga att han ”älskar nazister”. För det fick han betala med sitt liv.

25 år senare är allmänhetens intresse för nazism och högerextremt våld förvånansvärt låg.

Samhällsdebatten präglas av annat, trots att den nazistiska aktiviteten ökat nästan varje år sedan 2010 enligt stiftelsen Expo. Efter misslyckade valsatsningar dök den nazistiska aktiviteten 2019, men SÄPO lyfter i sin årsbok särskilt fram det högerextrema våldet som ett hot mot det svenska samhället. Våldskapitalet ökar. Fler lockas till ideologin.

Mord, sprängningar och vapenbrott

Sedan mordet på John Hron har otaliga mord-, mordförsök, vapenbrott och sprängningar ägt rum. 2014 knivsskars Showan Shattak av nazister i Malmö. Han överlevde med nöd och näppe.

2018 dömdes en av Nordiska motståndsrörelsens ledare till fängelse för grovs vapenbrott. I hans hem fanns gevär och delar till handgranater. I sin dator hade han kartläggningar på journalister och en lista över ”svenska judar”.

2017 genomfördes flera bombdåd i Göteborg, band annat vid två flyktingboenden, alla med nazistiska motiv. Vid en av sprängningarna fick en man livshotande skador. Fortfarande idag vandaliseras John Hrons grav med jämna mellanrum.

Vill sprida rädsla

Till det högerextrema våldet i Sverige måste man också räkna enskilda gärningsmän som Anton Lundin Pettersson och Peter Mangs. De var inte organiserade nazister, men var starkt influerade av den rasistiska och nazistiska idéfloran. Det är också den här typen av gärningsmän som SÄPO pekar ut som ett växande hot.

Det är dags att vi börjar kalla nazistvåldet för inhemsk terror. Syftet är nämligen tydligt. Nazismen och dess anhängare vill med sina dåd och sin blotta närvaro vid demonstrationer och bokmässor sprida rädsla i samhället i stort. Målet är att demontera demokratin. Med våld om så krävs.

John Hron hade varit fyllt 39 år 2020.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Om SD fått bestämma hade hon fått sparken

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazism

John Hron

Extremhögern