Jenny Wennberg

Sverige har blivit idioten som gör allt i sista stund

Om KD får bestämma blir timvikarierna fler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Kristdemokraterna får makten har man använt den i Stockholm och Göteborg till att slopa kraven på färre timvikarier. På bild Ebba Busch, ordförande för Kristdemokraterna.
När Kristdemokraterna får makten har man använt den i Stockholm och Göteborg till att slopa kraven på färre timvikarier. På bild Ebba Busch, ordförande för Kristdemokraterna.

När Kristdemokraterna får vara med och bestämma över hur våra äldre ska ha det och hur villkoren för de anställda ska se ut i omsorgen försvinner kraven på färre timvikarier.

Så blev det i Göteborg. Tidigare fanns krav från det rödgröna styret på att timvikarierna bara skulle utgöra 5 procent av arbetskraften. När Kristdemokraterna fick makt använde de den till att slopa målet, vilket Sveriges radio rapporterat om i veckan.

Erik Slottner är kristdemokrat och ansvarig för omsorgen i Stockholm. Samma sak som i Göteborg hände i Stockholm när Kristdemokraterna fick vara med och bestämma.

Kravet som tidigare fanns på att de privata utförarna skulle undvika timanställningar togs bort. Slottner och hans partikamrater tyckte uppenbarligen att det räckte med formuleringar om att det ska eftersträvas att erbjuda personal fasta anställningar och heltid. Vilket i princip inte betyder särskilt mycket över huvud taget.

Usla arbetsvillkor och smittspridning hör ihop. Det har vi lärt oss på ett mycket brutalt sätt våren 2020. Timvikarier betyder fler som måste springa in och ut hos äldre och sämre översikt över situationen. Det betyder därför också en ökad risk för dödsfall inom omsorgen.

När resurserna är slimmade och timvikarierna många blir det med självklarhet mycket svårare att hålla igång en säker verksamhet. Men detta mycket enkla verkar Kristdemokraterna inte begripa.

Vi har inte råd med det dumsnåla Sverige vi har byggt. Ett Sverige där timanställda ska rädda schemaläggning och ringas in på kort varsel och skyddsutrustning beställs in i sista stund.

Få svenskar hyllar i sin vardag den som gör allt i sista stund och försöker ringa in folk i vild panik för att fixa biffen när saker går fel. Inte ens den som har för vana att göra allt i sista stund brukar tycka det är särskilt bra. För att marginalerna för fel är små, för att det så lätt riskerar leda till problem, för att det leder till onödig belastning och stress. Det är också därför vi kollektivt fnyser åt beteendet, och i det privata försöker undvika det.

Trots det har vi alltså byggt hela Sverige på just det beteendet och upphöjt att göra allt i sista stund till att kalla det hela för ett "system". Vilket det också är, ett system vi lånat från näringlivet som kallas just-in-time.

Priset för det är ett samhälle som inte fungerar i vardagen och går på knäna i kris.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu!

Skriv inlägg
 • Jenny Wennberg

  Nu är det tyvärr dags att avsluta den här chatten! Önskar er en fortsatt fin dag och vi hörs snart igen! 

 • Jenny Wennberg

  Hej Stefan! 

  Jag vet inte riktigt om det är typiskt svenskt. Sverige är ju väldigt tryggt, men vi har skapat ett system inom välfärden som inte är robust. Och ifråga om just-in-time-systemet har det onekligen varit naivt att tro att det inte skapar problem att inte lagerhålla exempelvis skyddsutrustning till omsorgen. Förhoppningsvis blir det dock ändring på strukturen nu. Allt annat verkar trots allt orimligt. 


 • Det är typiskt för svenskar. Det händer aldrig hos oss. Vi är ju svenskar. Tryggheten ort på jorden. Nu får vi betala för vår blåögdhet.

  Stefan
 • Jenny Wennberg

  Hej P-O!

  Tror dock det också är viktigt att komma ihåg att vi under de senaste decennierna haft en utveckling där de ekonomiska klyftorna vuxit i snabb takt Sverige. Vilket betyder att de vuxit oavsett vilken färg vi haft på regering.


 • Det vore bra om någon kunde förklara hur det samhälle skulle se ut som KD och borgerligheten vill åstadkomma. det liknar mycket det gamla 1800-talets samhälle med en liten välbeställd överklass och en stor skara obetalda tjänstehjon.

  P-O
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.