Mejla

Ingvar Persson

Massarbetslösheten måste tas på allvar

Fel tid för politisk klåfingrighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Riksrevisionen har nu granskat det senaste experimentet inom arbetsmarknadspolitiken, tjänsten "Stöd och matchning". Den innebär att arbetslösa själva kan välja en privat "arbetsförmedlare". Rapporten kom häromdagen.

Revisorerna konstaterar att Arbetsförmedlingen har lärt sig av sina misstag. Konstigt vore det annars. Jobbcoacherna slutade med kristallhealing och etableringslotsar ertappades med stöd till extremism.

Problemen finns kvar

Ändå är slutsatsen att det finns problem med den privatiserade arbetsförmedlingen. Utvecklingsmöjligheter, som revisorerna försiktigt uttrycker det. Kontrollen fungerar inte tillräckligt bra, möjligheten att välja beror på var du bor och informationen finns ofta inte för de som har störst behov.

Ungefär som vanligt när det handlar om privatisering av gemensamma uppgifter med andra ord.

Ändå planerar partierna bakom januariöverenskommelsen att genomföra en fullskalig privatisering av arbetsförmedlingen. Och den ska ske mitt under den kris som pandemin orsakat.

Sedan början av mars har drygt 75 000 människor varslats om uppsägning. Fler än en halv miljon människor är permitterade och antalet sysselsatta har minskat med nästan 100 000, bara i april. Allt tyder på tvåsiffriga arbetslöshetstal i sommar.

Inte läge för omorganisation

Låter det som rätt tid för en omorganisation av ansvaret för arbetsmarknadspolitiken? Låter det som läge för att sätta sig i interna möten och förhandlingar med leverantörer av tjänster?

Det är så dumt att man häpnar.

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen skulle ha varit klar nästa sommar. Sedan riksdagens protester har den skjutits upp ett år.

Det räcker inte. I dag måste Arbetsförmedlingen få ägna alla krafter åt att stötta arbetslösa. Omorganisation får man diskutera vid ett annat tillfälle, efter krisen och efter mandatperioden.

Till och med en centerpartist borde förstå det.


Podden Jobbet är ett samarbete mellan Dagens Arbete och Aftonbladets ledarredaktion. I det här avsnittet samtalar Helle Klein med Ingvar Persson om hur pandemin har påverkat arbetsmarknaden.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Arbetsförmedlingen blir kabinettsfråga

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Riksrevisionen

Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknadspolitik

Arbetslöshet