Mejla

Susanna Kierkegaard

Kristersson är för tråkig

När Moderaterna pratar händer politiken någon annanstans

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson hänger inte med i politiken.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
Ulf Kristersson hänger inte med i politiken.

LEDARE

Ulf Kristersson ska prata mycket i dag. Det är Moderaternas dag i Almedalen. Frågan är hur många som kommer lyssna.

De kommer dela debattartiklar, arrangera seminarier och mingel, stå på scen och hålla tal. Det går att gissa sig till vad det ska handla om. Kristerssons politiska gärning har hittills gått ut på att läxa upp svenska folket. Vi ska skärpa oss, införa hårdare straff, ta riktigt stadiga nackgrepp på kriminella, extremister och kanske snart folk som joggar lite för sällan.

Politiken händer någon annanstans

Moderaterna hänger inte med. I höstas ägnade Kristersson en hel regeringsbildning åt att prata om att han vunnit valet, att Centerpartiet och Liberalerna skulle rätta sig efter honom och att hans politik faktiskt var bäst för Sverige.

Medan Ulf Kristersson pratar, händer politiken någon annanstans. Så var det i höstas och så är det nu. Det debatteras rökförbud, ett nytt folkhem och välfärd. Förnybara drivmedel, onaturliga värmeböljor och klimatkrisen avhandlas. Det skapas politik för att möta problemen.

Ökar tack vare KD

Den som faktiskt lyssnar på Ulf Kristersson i dag, lär få höra att Moderaterna ökat i den senaste tidens opinionsundersökningar. Den mest troliga förklaringen till det är att Kristdemokraterna läckt väljare till Moderaterna, kanske framför allt på grund av avslöjandena i DN om hur Lars Adaktusson (KD) röstat i abortfrågor i Europaparlamentet.

Moderaterna går alltså framåt för att deras lagkamrater gjort bort sig. Partiet själva är inte i centrum för någon debatt eller diskussion.

Trångt till höger

Allt är inte Ulf Kristerssons fel. Det börjar bli trångt på högerkanten. Sverigedemokraterna står längst till höger och markerar hur långt ut på den auktoritära skalan man kan röra sig. Kristdemokraterna har axlat rollen som konservativ finrumshöger med lite drag i. Liberalerna är ett oskrivet blad i väntan på order från den nya partiledaren. Har Kristersson otur närmar sig Nyamko Sabuni (L) konservatismen och det moderata reviret.

Men framför allt har Moderaterna blivit tråkiga. Ulf Kristerssons förmåga att stå vid sidan av och snacka förbi vår tids stora utmaningar kommer aldrig vända den trenden. Någon gång slutar folk lyssna.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.