ÅSIKT

Ulf Kristersson är S våta dröm

Foto: Fakismil: del av tweeten från Sveriges radio
LEDARE

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Möjligen är det en skröna att vikingarna valde sina kaptener efter deras väderlycka. Men i litteraturen finns i varje fall mustiga beskrivningar av hur viktig den svårfångade egenskap var.

”Ty mot män vinna män, och vapen vapen; åt gudarna finns blot, och mot trolldom sejd; men mot dålig lycka finns ingenting att ställa.” som den kloke Berse säger i Frans G. Bengtssons roman Röde Orm från 1941.

Män utan lycka har det svårast av alla.

Vilket för oss till den kommande Moderatledaren Ulf Kristersson.

Redan innan han blivit vald har Sveriges radio lyckats sätta bilden av honom som en fifflare. Dessutom av misstag.

Glimten i ögat

Sveriges radio sammanställde ett kort faktablad till sociala medier om alla gånger Ulf Kristersson varit i blåsväder. Förmodligen var avsikten att ha glimten i ögat.

En ”Vi har hela listan”- text av en typ som vi i kvällstidningarna ofta har. Men Moderaterna tyckte inte att det var särskilt roligt. Och de har en poäng.

Listan över Ulf Kristerssons skandaler var korrekt i sak men knappast varken saklig eller särskilt relevant.

Sveriges radio har också bett om ursäkt för misstaget och raderat sin tweet.

Lägenhet för utsatta kvinnor

Tre skandaler sticker ut. Att Kristersson köpt svart städhjälp är allvarligt, likaså att han på något sätt fick en lägenhet som egentligen var avsedd för utsatta kvinnor. Hans mystiska Kinaresor på skattebetalarnas bekostnad får också många att höja ögonbrynen.

Men dessa historier ligger nio år tillbaka i tiden. Det är ärligt talat ganska lång tid.

När man pratar med Moderater verkar hans skandaler inte spela någon större roll. Där handlar kritiken snarare om att han inte får något ur händerna.

Ansvaret för att partiet sedan valet i princip inte kommit med några nya reformförslag eller ny politik vilar tungt på hans axlar. Som en del av Anna Kinberg Batras högsta ledning är han medansvarig till den strategi som dragit ner partiet till häften av de siffror Fredrik Reinfeldt hade.

Förlorar ekonomin till S

Ulf Kristerssons otur har fortsatt. I går kom en opinionsmätning från Novus som visar att Moderaterna för första gången någonsin har lägre förtroende för sin ekonomiska politik än vad Socialdemokraterna har.

Lite dålig tajming kan man tycka - eftersom Kristersson är just ekonomisk-politisk talesperson.

Han kan dock trösta sig med att inte vara ensam. Moderaterna har enligt Novus nämligen inte högst förtroende i en enda fråga.

Dröm för Löfven

I går, den 9 september, var det ett år kvar till valet. Det blir en slags ministart på valrörelsen. Tre veckor senare väljs Kristersson.

Han har fått en dålig start. Men det som verkligen gör honom till en våt dröm för Socialdemokraterna är att han både står så långt till höger samtidigt som han saknar en trovärdig strategi för att samla Alliansen.

Att döma av de förslag Moderaterna hittills lagt fram inför sin stämma i oktober tänker de fortsätta med sin konservativa gir och närma sig SD.

Det betyder att Anna Kinberg Batra-linjen kommer att fortsätta gälla men med ett nytt ansikte.

Det kommer att bli en enkel match för Stefan Löfven att måla ut Moderaterna som högerspöken och borgerligheten som splittrad.

Varför alliansens största parti vill bjuda honom på detta är dock lite av en gåta.

ARTIKELN HANDLAR OM