ÅSIKT

Busch Thor vill att du betalar för vård

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYR?N

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har rätt om en sak: det behövs färre partier i Sveriges riksdag.
Med tanke på att hennes eget parti enligt mätningarna ligger på omkring 2,8 procent i väljarstöd är det dessutom ganska rimliga framtidsutsikter.
I en stor intervju i Svenska Dagbladet berättar hon om sina visioner för Sverige. En av hennes idéer är att vården ska bli bättre utan att skatten höjs. Mellanskillnaden ska finansieras av avgifter och privata försäkringar.
I Ebba Busch Thors drömland ska sjukvård alltså inte ges efter behov - utan efter plånbok. Det är ett ganska dramatiskt besked.

Busch Thor vill inte berätta hur mycket mer i avgift var och en av oss ska betala. Men det handlar rimligen om stora belopp.

Riksrevisionen varnade nyligen för att Sverige år 2030 kommer att behöva lägga 200 miljarder mer än i dag bara för att behålla dagens personaltäthet. En stor andel av detta handlar om just sjukvården.
I Sverige har vi inte USA:s sjukvårdssystem där privata försäkringar är grunden. Och det är väldigt bra. System som bygger på privata försäkringar är betydligt dyrare än den generella välfärden. Dessutom kommer en del av befolkningen inte att ha råd med den vård de behöver.
Faktum är att Ebba Busch Thor sätter fingret på en av välfärdsstatens viktigaste framtidsfrågor, vill vi att sjukvården och skolan i framtiden ska vara för alla? Eller för de som kan betala?
Det är i så fall ett grundläggande systemskifte som skulle ställa stora delar av befolkningen utanför.
Ebba Busch Thor väcker därmed ofrivilligt en annan fråga: vad är poängen med Kristdemokraterna?
Partiet grundades av frikyrkliga krafter som bars av en human socialpolitik. Fortfarande gör exempelvis Pingstkyrkan ett fenomenalt socialt arbete med utsatta. Men dagens kristdemokrater verkar stå för en helt annan människosyn.
Ebba Busch Thors problem är att Sverigedemokraterna erövrat rollen som högerytter i svensk politik. Antagligen är utspelet om mer privat finansierad vård ett försök att vinna de väljare som ligger längst till höger men som inte är främlingsfientliga. Man kan dock fråga sig vad Kristdemokraterna erbjuda som inte dessa väljare inte redan får hos Ulf Kristersson.
Att ett parti som vilar på påstått kristen grund driver detta är märkligt - liv och död borde inte vara en fråga om sparkontots storlek.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM