Ledare

SPRICKAN

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Heja Borg!  I Onsdags presenterade Borg och Reinfeldt en rapport med reformförslag till EU:s arbete för stabila finansmarknader. Den kan inte tolkas som något annat än en uppläxning av Gunnar Hökmark.
Heja Borg!  I Onsdags presenterade Borg och Reinfeldt en rapport med reformförslag till EU:s arbete för stabila finansmarknader. Den kan inte tolkas som något annat än en uppläxning av Gunnar Hökmark.

LEDARE

3 JUNI 2009. Gunnar Hökmark är ­Moderaternas toppkandidat till EU-parlamentet. Anders Borg är Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson. Gunnar Hökmark är ledamot i Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor. Anders Borg är ­finansminister i Sverige. Gunnar Hökmark har en åsikt om reglering av finansmarknaderna. Anders Borg har en annan. Uppenbarligen är det Anders Borg som bestämmer.

En uppläxning

I onsdags presenterade Anders Borg och Fredrik Reinfeldt en rapport med reformförslag till EU:s arbete för stabila finansmarknader. Den kan

inte tolkas som något annat än en uppläxning av Gunnar Hökmark.

Texten är författad av Borg själv, antagen av valledningen men inte av partistyrelsen. Emellertid poängterar partiet att innehållet är ”officiell moderat politik” och det som deras EU-parlamentariker kommer att driva under nästa mandatperiod.

Moderaterna förespråkar skärpt och i vissa fall ny reglering av det finansiella systemet. Partiet vill ha ökade kapitalkrav, diskutera frågan om likviditetskrav, ta i med hårdhandskarna mot skatteparadis samt pröva ökade sanktionsmöjligheter för övervakande myndigheter. Framförallt upprepar texten gång på gång att EU är ett viktigt och naturligt forum för arbetet att ta fram en ny reglering.

Vände sig mot idén

Gunnar Hökmark som de senaste fem åren har fört Moderaternas talan i EU-parlamentet i dessa frågor är av annan åsikt. Han har polariserat hårt mot utgångspunkten att ­”dagens finanskris ställer krav på regleringar”.

Med anledning av den rapport som Poul Nyrup Rasmussen lade fram i höstas om hedgefonder menade Hökmark att dessa inte alls var något som skapade risker, utan tvärtom spred dessa. Huruvida Hökmark även tror på jultomten framgick inte.

Hökmark vände sig starkt mot idén att skapa nya myndigheter på EU-nivå för att styra upp den finansiella fantasivärlden. Även här får han smäll på fingrarna: Moderaterna ställer sig bakom förslaget att skapa en EU-finansinspektion.

Tunn och ytlig

Så sent som den 27 januari dundrade Hökmark på sin blogg mot ”socialistiska förslag” om en mer reglerad finansmarknad. Moderaternas nya tonläge är ett helt annat: ”krisen har visat på brister i reglering, tillsyn och övervakning samt beteenden i banker och andra finansinstitut som måste beskrivas som mycket oansvariga eller till och med olagliga”.

Även om Moderaternas rapport är en tunn och ganska ytlig sak – det är alldeles för sällan som Afton­bladets ledarsida har anledning att säga detta:

Heja Anders Borg!

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!