Nazisterna möter folkligt motstånd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 personer greps i samband med attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december.
28 personer greps i samband med attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december.

– Ingen människa ska behöva se sådant här, speciellt inte på en skola. Jag såg det här som ett hot.

Julietta Cederlöf är 17 år gammal och går på gymnasieskolan i stockholmstadsdelen Kärrtorp.

En morgon i november var skolans fasad nedklottrad med hakkors. Juliettas föräldrar flydde fascismens Chile. Nu ställs hon framför förtryckets och hatets symboler på sin egen skolgård.

Våld som maktmedel

I kväll möter vi henne i "Uppdrag gransknings" reportage om den nationalsocialistiska terrorgruppen Svenska Motståndsrörelsens aktiviteter i södra Stockholm i vintras.

Det är en berättelse om människor vägrar se en liten stadsdel knappt 8 kilometer från Riksdagen förfulas av nazistisk propaganda, vägrar se på när människor blir överfallna och misshandlade i trakten.

Men det är också en berättelse om hur en handfull unga män - många födda på 1990-talet - med en auktoritär maktsyn hänsynslöst väljer att slå ner, knivhugga och faktiskt mörda människor.

Tyvärr är det också berättelsen om ytterligare en misslyckad polisutredning om högerextremt våld.

Nattsvart facit

"Sammantaget ser vi den största mobiliseringen av den nazistiska rörelsen ­sedan andra världskriget". Så skrev stiftelsen Expo när man presenterade sin årsrapport om högerextremism i mars.

För alla som värnar demokrati och öppenhet är det förstås djupt oroande. Vi vet att svenska fascister och nazister är beredda att ta till dödligt våld i sin kamp. I Säkerhetspolisens och Brottsförebyggande rådets rapport "Våldsam politisk extremism" visar det sig att vit maktanhängare i 14 fall varit miss­tänkta för mord, dråp ­eller liknande allvarligt brott under perioden mars 1999 till februari 2009.

Det är ett nattsvart facit som varken politiken, journalistiken eller polisen tycks förmå ta till sig.

Lokalbefolkningen gör motstånd

Men det finns ändå något hoppfullt i "Uppdrag gransknings" reportage. Oavsett om nazisterna dyker upp i Kärrtorp eller Sunnansjö så finns lokalbefolkningen där och gör motstånd, säger ifrån.

Men vid sidan av den rent ­fysiska upp­slutningen mot nazism och ­rasism - i form av manifestationer och samlingar - behövs också ­politiska krafttag och polisiära insatser mot hotet från höger.

När nazister använder våld och hot om våld som maktmedel har vi medborgare få bättre försvar än en fungerande demokrati och ett fungerande rättsväsende.

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.