Mejla

Fredrik Virtanen

Nationalism värre än miljöförstöring

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag är rädd. Du borde också vara rädd.

För ett år sedan, påsk­afton 2013, skrev jag att ”En fråga viktigare än alla andra” är miljön. ”Om vi tillåter jordens medeltemperatur att höjas med fyra grader blir vår planet ett katastrofområde. Alla andra kamper är då förlorade. Varenda viktigt sär­intresse kommer vi att minnas som en svunnen tid av överdåd och lyx i ett paradis.”

Det är sant. Ändå glömde jag något ännu mer akut.

Nationalism.

Nationalism leder till rasism och högerextremism, men värre än så: Nationalism leder till krig. Krig leder till det självklara – massdöd – men också till ekonomisk kollaps, fattigdom, svält, barbari. Till helvetet.

Jag önskar att jag kunde skriva bättre, jag saknar förmåga att beskriva det finstilta vanvett som ledde fram till första världskriget för exakt 100 år

sedan och de fruktansvärda konsekvenserna.

Jag önskar jag kunde skriva som Stefan Zweig. Jag önskar att alla läste Stefan Zweigs ”Världen av i går”.

Det är Europas viktigaste bok just nu. Österrikaren Zweig var en av sin tids mest uppburna författare. Han skrev sin självbiografiska roman i exil just innan han tog livet av sig 1941. Han stod inte ut med hur människan lyckats förstöra allt.

Zweig beskriver hur en lång period av fred, välstånd, humanism, öppna gränser och kultur slogs sönder av prestige och stormaktspolitik. Människors sinnen förvreds, bröder blev fiender, folk började hata varandra på grund av något så futtigt som att en var fransman och den andra tysk.

Bakgrunden till första världskriget var både banal och komplex, men grunden var natio­nalism. Ett mord på den öster­rikiske tronföljaren Franz Ferdinand i Sarajevo sommaren 1914 var gnistan som antände bomben.

Nationalism gjorde 1900-talet till det blodigaste århundradet någonsin. Det borde inte ha kunnat hända. Människorna hade lärt sig.

”Världen av i går” är otäckt modern. Den beskriver ett Europa som är som dagens Europa, bara situationerna och detaljerna har ändrats. Ett nytt explosivt mord, en farlig händelse med efterföljande misslyckad diplomati kan antända allt, igen. Rysslands imperialistiske president Vladimir Putin är inte Europas enda problem.

Nationalismen och hans bästa vänner rasismen, fascismen och nazismen stövlar framåt överallt. Även i Sverige, även i riksdagen.

Därför är EU-valet viktigt. Men striden är större än så. Striden står i varje land där högerpopulister utnyttjar människors okunnighet och rädslor till att skaffa sig makt genom att ställa olika grupper eller nationaliteter mot varandra.

Vi förstår inte hur sköra och enfaldiga vi människor är.

Stefan Zweig förstår. Han har lärt sig, han kan lära oss, som Goethe uttryckte saken.

I stället viftar vi med våra dumma flaggor, håller våra flaggor högre än andras flaggor, som vid landskamper i sport. Det anses harmlöst. Det är inte harmlöst. Det hänger ihop.

Det var så katastrofen kunde ske, genom att människor i olika länder hyllade just sin lokala lilla flagga. Vi har inget lärt oss.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN