Mejla

Somar Al Naher

Stoppa räkan – men inte i mun

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Köp inte nordhavsräkan, uppmanar Världsnaturfonden, WWF. För första gången rödlistar WWF den svenska ­räkan i sin återkommande konsumentguide för fisk och skaldjur 2014. 

Räkbestånden är illa ute och vi riskerar därför överfiske. Ett annat problem som Världsnaturfonden pekar på är dumpning av oönskad fångst. Varje ­yrkesfiskare har en kvot och de större räkorna är värda mycket mer pengar. Därför slängs de små räkorna, som åkt med i fångsten, tillbaka i havet. Det ­riktigt allvarliga är att de flesta små­räkor dör under processen. Det här är olagligt sen ett antal år tillbaka men WWF riktar mycket skarp kritik mot den dåliga kontrollen och uppföljningen av regelverket.

■ ■ ■

Därför är det ingen överraskning att just Havs- och vattenmyndigheten ­reagerar med motargument på WWF:s besked. Myndigheten har huvud­ansvaret för kontrollen av yrkesfiskare.

Frågan är om det finns ett inneboende dilemma, när myndigheten ansvarar för både fiskelicenserna och kontrollen av det kommersiella fisket på samma gång. I dagsläget är det svårt att veta vems ­intresse de värnar i första hand. 

Landsbygdsministern Eskil Erlandsson gick ut i flera medier och prokla­merade att han minsann tänker fort­sätta äta räkor. Onödigt. Han borde ­vara den första att välkomna att WWF uppmärksammar fiskeriet. Som politiskt ansvarig borde han reagera med att föreslå ett antal åtgärder som kan säkra räkbeståndet och fisket på lång sikt.

■ ■ ■

WWF:s fiskguide kom första gången 2002 när organisationen upplevde ­politisk stiltje i fiskefrågan. Den valde därför att vända sig till konsumenten.

Vill vi ha kvar räkmackan om några år gör vi konsumenter klokt i att avstå ­räkan ett tag framöver.

Av: Somar Al Naher

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN