ÅSIKT

SD-avhopparen har rätt om högergiren

avDaniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: magsan / AFTONBLADET / 4560

Man ska inte tro att Jeff Ahl är någon vänsterorienterad person. Riksdagsledamoten som i går lämnade Sverigedemokraterna för det ännu mer reaktionära Alternativ för Sverige har en gedigen historia som bevisar det.

Närmat sig Lööf

Man han tycks känna sina väljare - till skillnad från Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

I december 2016 kunde Aftonbladet berätta att flera av SD:s partidistrikt är kritiska mot partiledningen och Jimmie Åkesson efter att de närmat sig Moderaterna och Centerpartiet i både arbetsmarknadspolitiken och den ekonomiska politiken.

I både Norrbotten och Västerbotten har lokalpolitikerna försökt förmå riksdagsgruppen att förstå att den kraftiga omläggningen av politiken kostar i väljarstöd.

Det är nu inte så konstigt.

Sverigedemokraterna alliansanpassade politik har ju betydelse på riktigt, i människors vardag. När regeringen Löfven ville göra något åt att seriösa företag slås ut och arbetsvillkoren för chaufförer, lokalvårdare och byggnadsarbetare försämras av underbudskonkurrens så sa SD stopp. Att göra Moderaterna och olika skumraskfigurer i näringslivet glada var viktigare.

När regeringen ville göra något åt en politik där skattepengar blir privata, där förskolebarn bara får vatten och bröd till lunch och där äldre vanvårdas i profitens namn så sa SD stopp.

Efter att ha fått kråset smörjt av välfärdsoligarkernas lobbyister tycker Åkesson att marknadslogiken ska härska i välfärden.

Till skillnad från SD:s koryféer i Stockholm måste ju lokalpolitikerna förklara för väljarna varför deras löner eller marginaler ska sänkas. Varför arbeten försvinner till företag som dumpar löner och anställningsvillkor. Varför oinskränkt vinstjakt är värt mer än kvalitet på vården, en skola som håller ihop och en bra arbetsmiljö för välfärdsanställda.

Ett riktigt ytterkantsparti

– SD har svikit flera vallöften. Det har sprungit runt riskkapitalister i våra korridorer som fått påverka partiets inriktning. Jag köper inte det, säger han. sa Jeff Ahl i går.

Sverigedemokraterna är ett ytterkantsparti och på något sätt är det väl logiskt att de närmat sig Annie Lööfs extrema syn på arbetsmarknad och offentlig sektor.

Folket, däremot, är av en helt annan åsikt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.