ÅSIKT

Regeringar ska inte ge mördare medalj

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JACK GUEZ / AFP

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman tycker att de israeliska soldater som förra helgen sköt ihjäl palestinska demonstranter vid gränsen mot Gaza borde få medalj. Det gäller tydligen även de soldater vars kulor träffade en flyende man i ryggen, eller den stridsvagnsbesättning som dödade en man som ska ha betett sig “misstänkt”.

I dag meddelar palestinska myndigheter att ytterligare en av de skottskadade demonstranterna har avlidigt. Totalt dödade den israeliska militären 20 palestinier under förra fredagens demonstrationer. Några kan ha varit Hamasaktivister, de flesta vanliga civila. Mer än 700 demonstranter ska ha träffats av kulor. Ännu fler skadades av tårgas och gummikulor.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har talat om en israelisk taktik som “nästan garanterade ett blodigt militärt svar”.

Gaza brukar beskrivas som världens största utomhusfängelse. Nästan två miljoner människor är instängda på en yta hälften så stor som Vellinge kommun. Levnadsförhållandena är svåra och hopplösheten utbredd.

Palestiniernas framtid har helt halkat bort från den internationella diplomatins dagordning. Bosättningspolitiken fortsätter, den israeliska regeringen är ointresserad av förhandlingar och Donald Trump flyttar USA:s ambassad till Jerusalem.

Det är nattsvart.

Påskhelgens demonstrationer inledde en palestinsk protestvåg som fortsatt i dag. Enligt planerna ska den hålla på till den 15 maj. Självständighetsdagen enligt israelerna, symbolen för den stora katastrofen när hundratusentals människor fördrevs enligt palestinierna.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres försökte försiktigt ställa krav på en oberoende och transparent utredning av påskens händelser. Säkerhetsrådet - läs USA - har naturligtvis stoppat det.

Och i Israel vill försvarsministern alltså ge de soldater som skjuter demonstranter medalj.

Lieberman lovar dessutom att nya protester kommer att mötas med en “reaktion av den hårda sorten, som förra veckan”.

De desperata protesterna kommer att fortsätta. Den israeliska arméns våld också.

Hur länge kan världen acceptera det som sker? Just nu känns freden i Mellanöstern allt mer avlägsen för varje dag.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

Gaza