ÅSIKT

Blix & Ehrling borde sköta granskningen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Flodvågskatastrofen kräver en bred och oberoende granskning av regeringen och myndigheterna. Före detta Irakinspektören Hans Blix och svenska Telia Sonera-chefen Marie Ehrling är lämpliga för uppdraget.
LEDARE

Frågorna är många och svaren än så länge få. Hur kunde det dröja så länge innan regeringen och myndigheterna fick i gång arbetet med att hjälpa de svenskar som drabbades av flodvågen?

Varken statsministern, utrikesministern eller försvarsministern fattade de snabba beslut som krävdes. Dialogen mellan researrangörerna och regeringen kom i gång för sent. Räddningsverket fick inga klara besked från regeringen och förmådde inte självt bestämma sig för att handla – med följden att deras insats försenades.

De ansvariga skyller på bristande information, bortkomna fax och blockerade telefonväxlar. Har ni inga mobiltelefoner och nödnummer att använda i akuta krissituationer? undrar man.

Oavsett vilket är det uppenbart att krisorganisationen saknades och att statens högsta ansvariga – som måste agera när en krisorganisation saknas – inte gjorde det tillräckligt snabbt.

Därför krävs en oberoende medborgarkommission som granskar regeringens och myndigheternas agerande. Medborgarna måste få svar på vad som klickade och på vad som trots allt fungerade, för att kunna få bättre stöd vid nästa stora katastrof.

Det räcker inte med att riksdagen granskar regeringen och att kommissionen granskar myndigheterna. En oberoende kommission måste få ett så omfattade uppdrag som möjligt för att granskningen ska bli trovärdig i medborgarnas ögon.

Låt en kvinna och en man, svenska Telia Sonera-chefen Marie Ehrling och den före detta Irakinspektören Hans Blix, leda medborgarkommissionen. De har viktiga erfarenheter, stor trovärdighet och kompetenser som kompletterar varandra.

Ehrling tog, som vice vd för SAS, snabbt ledningen när företaget drabbades av olyckan på Linateflygplatsen och många svenskar dog. Som företagsledare har hon erfarenhet av ett annat ledarskap än det politiska och står numera utanför den politiska sfären. Hon har också som Svenska Dagbladet påpekade när SvD förde fram hennes namn erfarenhet av internationellt samarbete, flyg- och resebranschen.

Blix – som också Expressen har föreslagit att leda kommissionen – är före detta utrikesminister. När han på FN:s uppdrag letade efter massförstörelsevapen i Irak visade han civilkurage och förmåga att stå emot krigshetsarna i Washington och London. Metodiskt och beslutsamt slutförde han sitt uppdrag.

När partiledarna i dag träffas för att fortsätta sina diskussioner om kommissionens uppdrag och ledning är det dags att komma till skott.

Partipolitiska hänsyn måste självklart läggas åt sidan när kommissionen formas och utses. En oberoende och bred granskning av händelseförloppet, alltså regeringens och myndigheternas agerande, är viktig för att flodvågskatastrofen inte ska bli ett öppet sår som för lång tid framåt får medborgarna att misstro sitt samhälle.

ÅP