ÅSIKT

Vi har inte råd med fyra år till

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anna Tärnhuvud
Annie Lööf under sitt tal i Almedalen.
LEDARE

Man måste beundra Annie Lööf. Hon påminner om den benlösa dockan som alltid reser sig oavsett hur många gånger den blir nerslagen. Trots kritiken och motgångarna, inte minst efter Centerpartiets idéprogram där månggifte och fri invandring föreslogs, har hon tagit sig ut på andra sidan. Visserligen med opinionssiffror på källarnivåer, men med ett till synes intakt självförtroende.

Ständigt överkörda av M

När Annie Lööf i går höll sitt sommartal i ett naturreservat i Stockholm var det en solbränd Centerledare som inte skrädde orden. ”Vi är i världsklass”, menade näringsministern. Hon uttalade sig inte på kungligt manér om sig själv, utan syftade i stället på att Sverige har minskat koldioxidutsläppen samtidigt som tillväxten ökat.

Det är ett vanligt konstaterande från Alliansen. Problemet är att det inte är sant. Räknas svenskarnas resor och konsumtion in, vilket de bör göra, har koldioxidutsläppen ökat väsentligt.

För en vecka sedan släppte dessutom Naturskyddsföreningen en rapport där de har granskat riksdagspartiernas miljöpolitik mellan 2010 och 2014. De kallar den ”Fyra förlorade år”, mycket beroende på att Centerpartiet ständigt har blivit överkörda av Moderaterna. Ändå är Lööf besynnerligt nog en av blockpolitikens ivrigaste försvarare.

Ljumma applåder

Hennes aversion mot vänstern är väldokumenterad. I sommartalet hotade hon med att en rödgrön regering kommer slita Sverige itu. Detta på grund av att de vill höja skatterna på bensinbilar, transporter och flyget. Centern säger förvisso också att de vill fasa ut fossila bränslen, men några skatter tänker man definitivt inte höja.

När Annie Lööf förklarar att sänkta sjuklönekostnader och en satsning på klimatsmarta bilar är de prioriterade frågorna i valrörelsen möts hon av en ljummen applåd. Kanske känner även centerpartister på sig att Sverige inte har råd med ytterligare fyra förlorade år i klimatpolitiken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima